Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПРОМЯНАТА ИДВА! >> М...
ПРОМЯНАТА ИДВА! >> Мая Манолова отново води пред Йорданка Фандъкова

ПРОМЯНАТА ИДВА! >> Мая Манолова отново води пред Йорданка ФандъковаНа база всички гласуващи ГЕРБ събира 22%,БСП - 14 %, „Демократична България” - 13 %, ВМРО – 5 %, а „Воля” и Местната коалиция „Движение България на гражданите” са в рамките на до 3 %

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова продължава да води пред досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Втората скъсява дистанцията, но в същото време вече е мобилизирала максимума от потенциалните си избиратели. Цели 13 % от избирателите й – от ГЕРБ – искат Фандъкова да бъде сменена с нов кмет. Интересното е, че при Манолова мобилизацията на симпатизантите тепърва може да се развива.

Това сочат данните от второто социологическо проучване на Маркет ЛИНКС за електоралните нагласи към претендентите за кмет на София, направено по поръчка на сайта "Офнюз".

 

Първото проучване на агенцията беше оповестено на 14 август. Според тогавашните данни Манолова печелеше 28% от гласовете на хората, докато Фандъкова - 23%. На трето беше кандидатът на гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев със 7%. Но тогава Манолова не беше обявила кандидатурата си.


Колко ще е избирателната активност?
Според Маркет Линкс избирателната активност остава сравнително висока, макар, че се забелязват тенденции за спад. Към момента 48% от софиянци казват, че със сигурност ще гласуват, а 31% - че вероятно ще гласуват. Колко от тях ще отидат до урните обаче остава неясно на този етап, но се , очаква активността да премине 50 % от имащите право на глас софиянци.


Какво става на първи тур?
Според сондажа сега 25% от всички имащи право на глас софиянци биха подкрепили Манолова на първия тур. Толкова биха излезли да гласуват и за Фандъкова.

Сред заявилите, че ще отидат до урните, Манолова обаче събира повече подкрепа – на 32% от столичани, а Фандъкова – на 28%. Трети излиза кандидатът на „Демократична България” арх. Борислав Игнатов с малко над 9% одобрение от всички с право на глас. На четвърто място е Борис Бонев („План за София”) с 4,4 %.

 

Какво става на балотажа?
При балотаж между Манолова и Фандъкова, на база всички избиратели, Манолова има 33% срещу 32 % за Фандъкова. На база твърдо решилите да гласуват, разликата е значително по-голяма - 45% на 33% в полза на Манолова. Това обаче не означава, че тенденциите няма да се променят и поставя въпроса за мобилизирането на гласуващите граждани.

 

Колко от гласуващите хора ще подкрепят Манолова?
На базата на всички, имащи право на глас, Мая Манолова е с 33 % резултат срещу 32 % резултат на Йорданка Фандъкова. Това обаче е идеалната ситуация, която на практика никога не се случва, тъй като никога няма 100 % избирателна активност. При това положение обаче по-вероятни остават данните за съотношението при заявилите, че ще гласуват. Това са малко над половината с право на глас. Именно сред тях за Манолова ще дадат вота си 45 %, а за Фандъкова – 33 %.
Има и голяма група от близо 20 %, които още не са решили за кого ще гласуват, именно в което е потенциалът на Манолова, тъй като Фандъкова вече е достигнала пълна мобилизация на собствения си електорат в ГЕРБ.

 

Кои столичани харесват Манолова?
Според данните, Мая Манолова е повече кандидатът на народа, докато хората, живеещи в центъра на столицата, одобряват повече Йорданка Фандъкова.
Мобилизацията на електората е задача и на щаба на Фандъкова, която, според данните,е достигнала тавана на подкрепата си, но особено важи за щаба на Манолова, чиито електорат не е твърд. Освен в БСП и левия сектор, Мая Манолова има поддръжници и сред средите на разочарованите от ГЕРБ, и сред либералните кръгове около „Демократична България” и зелените, чиито кандидат арх. Игнатов няма изгледи да стигне до балотажа. Манолова има симпатизанти и сред привържениците на Борис Бонев и „Спаси София”, когото тя окуражи по-рано като най-младия кандидат за кмет. Манолова може да привлече хора и от кръговете на разочаровани седесари, от ВМРО и патриотичния спектър, от извънпарламентарни десни опозиционни формации, които официално я подкрепиха – ДБГ, ЗНС, НДСВ, „Път на младите”. Изследването сочи, че Манолова има широка мрежова подкрепа от НПО-сектора, гилдии и браншове, на които тя е помагала като омбудсман и от щаба й несъмнено ще се стремят да мобилизират именно тези граждани и организации.
Макар ГЕРБ да продължава да е основният източник на електорат за Фандъкова, доверието е започнало да намалява - 13% от симпатизантите на ГЕРБ предпочитат София да има нов кмет.

В същото време Мая Манолова събира доста пъстра подкрепа. По-малко от половината от тези, които ще гласуват за нея, са от БСП. Толкова гласове тя събира от хора, които ще гласуват за други листи, като има гласове и от ГЕРБ.

 

Кои партии влизат в новия Столичен общински съвет?
Сигурната тенденция в данните е, че ГЕРБ, както и досега, няма да има пълно мнозинство в СОС, както и че подкрепата за листата на управляващата партия намалява.

На база всички гласуващи ГЕРБ събира 22%,БСП 14 %, „Демократична България” - 13 %, ВМРО – 5 %, а „Воля” и Местната коалиция „Движение България на гражданите” са в рамките на до 3 %. На базата на тези, които ще отидат да гласуват обаче, „Воля” е с по-нисък резултат – около 1 %, а симпатиите са към по-малките десни от ДБГ. Но това са данни извън 30-те процента нерешили за кого ще гласуват, което значително би променило съотношението на силите в СОС.

Изследването на Маркет Линкс е по поръчка на сайта Офнюз и е представително за София, проведено между 24 и 30 септември, чрез смесен метод на регистрация – пряко-лично интервю и онлайн анкета. Респондентите са подбрани по случаен принцип чрез квотна матрица по пол и възраст. Размерът на извадката е 862 души (18+ години).


*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Гордея се, че гражданската енергия зарази цяла София

Мая Манолова: Да спрем кражбите от бюджета и да подкрепим хората с увреждания!

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

И по доверие Манолова води пред Фандъкова сред столичани

Мая остава фаворит в битката за кмет на София!

 

114132