Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Проправителствените ...
Проправителствените шамани пак ни пробутват загоряла манджа<br>(Проф. Константинов пророкува, че референдумът на Слави ще се провали... Дали?)

Проправителствените шамани пак ни пробутват загоряла манджа
(Проф. Константинов пророкува, че референдумът на Слави ще се провали... Дали?)Социологическо-политологична гилдия у нас все повече заприличва на клуб на врачки и шамани. Няма да сбъркаме, ако добавим и определението „шарлатани“. Поредното доказателство е днешното „пророчество“ на иначе уважавания математик и специалист по изборни системи проф. Михаил Константинов.

Професорът убедено пророкува, че референдумът, иницииран от Слави Трифонов, който ще се проведе едновременно с президентските изори през есента, ще се провали. На първия тур няма да излязат 3,5 млн. българи да гласуват“.

Брей, да му се неначуди човек на свръхестествените способности!

Истината е, обаче, че изобщо не може да ни изненада, та дори да беше „познал“ с точност до единица броя на гласувалите.

А не ни изненадва, защото няма нищо изненадващо в това близка до властта „говореща глава“ да дрънка нелепици, залагайки експертния си авторитет (дано е осребрил подобаващо този компромис), в опитите си да убеди народонаселението, че е безпредметно да си прави труда да гласува на референдума, защото резултатът от него вече е предрешен.

Не ни изненадва и защото не е първият „експерт“, опитал се да модерира общественото мислене и поведение в полза на една или друга партия, като важно условие е партията да е на власт.

Говорещите глави вече 26 години не спират да ни казват кое как ще стане, респективно – ние кое как да направим или да не правим, защото, видите ли, това показвали експертните анализи и прогнози.

Хайде, ако обичат, главите да спрат да се правят на по-знаещи, отколкото са! Да спрат да ни поучават, а да направят минимални усилия да прилагат експертизата си за обективен анализ, основаващ се на обективни факти, а не на хвърляне на политически боб.

Дано си дават сметка, че бобът им отдавна е загорял и, колкото и мерудии да му добавят, миризмата на загоряло не може да бъде прикрита.

Тази манджа я сърбаме 26 години – време е да посменят менюто, че тотално изигубихме апетит.

А вероятно това е целта – отвращението ни от загорялата манджа да ни гони от урните, където я готвят. Пардон, където директно ни сготвят, като агне на Гергьовден – ей, така, за курбана.

Докога ще се даваме за курбан, уважаеми гласоподаватели?!

Ще им направим ли удоволствието да пропуснем референдума наесен и сами да влезем в казана?

Помислете върху този въпрос и се опитайте да си отговорите!

Ние вече имаме отговор за себе си, затова няма да пропуснем референдума. Пък нека Константинов и сие продължават да си правят сметките без кръчмаря!


16228