Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест с пътна блок...
Протест с пътна блокада заради безводие в село Владо Тричков

Протест с пътна блокада заради безводие в село Владо ТричковУтре, 1 септември, от 16:00 часа жители на село Владо Тричков ще блокират пътя София - Мездра. А причината е постоянната липса или недобро качество на вода.

"Вече нямаме друг избор, освен да потропаме на празните бутилки за вода на площада и да се правим на циркаджии, за да ни забележат по света, че в XXI век нямаме с месеци вода и ако я имаме тя е негодна за пиене", казва жител на селото и посочва, че хората се страхуват от "издевателства".

Според въпросния човек, в някои махали на селото няма вода от месец, в други дори от два, а кметът Иван Николов не въвежда бедствено положение и съответно няма и водоноски. Въпреки това, преди два дни е докарана водоноска на улица "40", но не всички хора знаели за това, твърди човекът.

"В селото живеят между 3000 - 5000 жители през лятото. Може ли една водоноска появила се след 2 месеца безводие да осигури нуждите от вода на толкова жители? Разчита се на ненадеждни водоизточници, няма изградени резервоари за съхранение на водата, когато я има и хората в селото бедстват", категоричен е човекът.

Той ни разказва, че преди 2 години 850 души се подписали в подписка заради водните проблеми, а общината обещала да кандидатства за европроект за финансиране на свързването с надежден водоизточник, изграждане на нов водопровод.

"От МРРБ изискват начален предпроект и проучване, за да могат да оформят финансирането на такъв проект. Такъв предварителен проект досега не е публикуван на сайта на общината - няма изработен. На никой в община Своге не му пука за проблемите на хората във всички села. Водата я няма и в Реброво. Там осигуряват 2 пъти седмично водоноски за около 300 - 400 човека. Във Владо Тричков сме между 3000 и 5000 жители", завършва с горчивина човекът и добавя, че имало заплахи от местната власт към протестиращите.

В позволението за протест се отбелязва, че има намерение и да бъде направен втори такъв - на 8 септември, но от 11:00 часа сутринта, както и че се готви автомобилно шествие до Министерския съвет

 

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Това е постоянно >> Няколко столични района отново без вода

Къде в страната ще спират та днес

Къде няма да има  в София днес

Половината населени места в Бобов дол са без 

Мътна  са пили в Червен бряг през миналата седмица


111344