Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест срещу приета...
Протест срещу приетата ”Национална стратегия за детето”

Протест срещу приетата ”Национална стратегия за детето”Родители излязоха на протест пред Министерството на труда и социалната политика. Те се обединяват срещу предложената и приета от Държавната агенция за закрила на детето ”Национална стратегия за детето”.

Според тях в документа се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

 

"Абсурдните текстове в тази стратегия са доста. На първо място се говори за детска бедност. Не може да става дума за детска бедност, а за родители, които имат по-малки финансови възможности. Други абсурдни неща са делегирането на права на децата, каквито те не могат да имат по граждански процесуалния кодекс. Детето от правно нелегитимен субект не може да се направи на правно легитимен субект, който сам да повдига производства от свое име", посочи Николай Николов от Асоциация на бащите.

 

Той допълни, че ролята на държавата и отделите за закрила на детето трябва да могат по някакъв начин да предявяват правата на детето от негово име, тъй като на този етап единствено родителите в лично качество могат да го правят.

 

Освен в София, протести има и в Пловдив, Варна и Стара Загора.

 

Източник: https://frognews.bg/novini/

 


97105