Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Протест срещу високи...
Протест срещу високите наеми и недостига на жилища в Берлин и други германски градове

Протест срещу високите наеми и недостига на жилища в Берлин и други германски градовеПротести срещу непрестанното повишаване на наемите и недостига на жилища се очакват днес в няколко германски градове, предаде ДПА. Протестите са на сдружения на наематели и на други инициативни комитети.

Най-голямата демонстрация се очаква да бъде в Берлин. Организаторите очакват няколко хиляди души да се включат в протестно шествие, което да премине през квартали, в които цените на жилищата са най-високи. По-малки демонстрации са планирани в други германски градове като Мюнхен, Кьолн, Лайпциг и Франкфурт, а също в европейски градове, сред които Париж, Барселона и Лисабон, информира БТА.

Гневът на хората е насочен срещу частните фирми, притежаващи жилища и отдаващи ги под наем. При частните фирми през 2013 г. жилищата са били по-скъпи от общинските средно със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 г. са били с 1,30 евро по-скъпи от общинските, показват данни на Германския икономически институт.

В Берлин организаторите на протестите организираха петиция за референдум в подкрепа на идеята общинските власти да изкупят апартаменти от онези частни компании-собственици, които притежават над 3000 жилища, допълва Асошиейтед прес. Те настояват цената на сделката да бъде определена, като се отчетат интересите на обикновените хора, а не пазарната стойност.

Целта е изкупените жилища после да бъдат използвани като домове, които хората да могат да си позволят, и да бъдат управлявани от наемателите и избрани членове на обществеността, а печалбата да бъде влагана в поддръжка и модернизиране на жилищата и построяване на нови.

Основният обект на недоволство е най-големият собственик на жилища в Берлин - компанията "Дойче вонен", която има 111 500 апартамента в столицата с приблизителна пазарна стойност около 15,2 милиарда евро. Повечето от тях компанията купи от градските власти през последните десетина години. Ако искането за изкупуване на жилищата на частни компании стане реалност, това може да засегне освен жилища на "Дойче вонен", и такива на още няколко компании - тоест близо 243 000 апартамента на стойност над 36 милиарда евро.

"Дойче вонен" намекна, че инициативата е погрешно насочена. Компанията отбеляза, че нейните апартаменти са със средна площ 60 квадратни метра и наемът за тях е скромен - 580 евро, и че дори имотите да бъдат продадени на града, това няма да реши жилищната криза.

Според оценки на Сената на Берлин, който освен столица е и отделна федерална провинция, изкупуването на апартаменти, които са собственост на частни компании, би струвало на и без това силно задлъжнелия регион над 30 милиарда евро, допълва ДПА.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


95304