Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Протест в Сливен сре...
Протест в Сливен срещу Националната стратегия за детето

Протест в Сливен срещу Националната стратегия за дететоСпоред недоволните в документа има много скандални практики по примера на скандинавските страни

Искаме тези деца наистина да растат с ценности. Това, в което вярва семейството, да възпитава детето си, а не някой друг да го вземе срещу заплащане и да възпитава чуждо дете, изтъкват те

 

Протест срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 се проведе в Сливен. Около 20-тина протестиращи изказваха недоволството си срещу Стратегията пред сградата на Община Сливен. Основният им мотив е, че в тази Стратегия има много скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези в скандинавските държави. 

Основният организатор на протеста Силвия Стамова обяви, че макар Стратегията да е спряна от правителството, то не означава, че след изборите няма да бъде пусната. 

"Ако тази Стратегия бъде приета, ние ще прибегнем и до по-сериозни действия. Ние нямаме намерение да даваме децата си на чуждестранни неправителствени организации, с цел изнасяне на български дечица в чужбина, осиновяване от гей двойки", заяви Стамова, цитирана от БНР. 

Младите родители, които дойдоха на площада изразиха несъгласието си с възможностите, залегнали в Стратегията, за отнемане на деца от родители им, дори и за малки провинения. 

"Искаме тези деца наистина да растат с ценности. Това, в което вярва семейството, да възпитава детето си, а не някой друг да го вземе срещу заплащане и да възпитава чуждо дете", заявиха протестиращите. 

"Държавата не може да се меси толкова силно във възпитанието на децата", добавят те. 

На 11 май се очаква национален протест във всички големи градове. 

По-рано организаторът на недоволните Надежда Маргенова посочи основния мотив на протестиращите. 

"В тази Стратегия има много скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези в скандинавските държави", коментира Маргенова и добави: "По този начин, както искат да го приложат, не мисля, че е подходящо по законен начин родителите да се страхуват за в бъдеще, че децата им ще бъдат отнети и то за някакви не много обяснени субективни причини". 

Маргенова каза още, че тази Стратегия не съвпада с българската народопсихология и тя не трябва да бъде приемана.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 98196