Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протести срещу строе...
Протести срещу строежа на

Протести срещу строежа на "Златен век"Депутати и строителният надзор защитават строежа на сградата "Златен век", заявиха от инициативния комитет "Лозенец". Оттам призоваха столичани за масов протест в сряда от 18.30 ч пред строящата се сграда.

Според Мариан Башур от инициативния комитет, преди да изтече разрешителното за строеж през ноември 2017 г., инвеститор му казал, че политици стоят зад проекта. Той допълни, че като член на ГЕРБ през декември 2017 г. се срещнал с депутати от партията в Народното събрание. Дал им папка с документите по случая и им казал твърдението на инвеститора, че политиците били на негова страна. Нищо не последвало.

Независимият общински съветник Войслав Тодоров, също активист на комитета "Лозенец", заяви, че в Деня на лъжата щял да развенчае лъжите около строежа. По думите му е невъзможно заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков от 6 август 2018 г. автоматично да удължава срока на разрешителното за строеж на "Златен век" до 2020 г., както твърди началникът на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) арх. Иван Несторов.

"Директорът на ДНСК се позова на решение на Върховния административен съд по подобен казус в Бургас, но там става въпрос за тротоарно право", каза той.

ВАС е тълкувал подобен на "Златен век" случай и в София. С решение от 20 март върховните съдии са постановили, че измененията в чл. 153 от Закона за устройство на територията не се отнасят до стари строежи или за започнали вече процедури преди ноември 2017 г. Именно такъв е "Златен век", каза юристът Никола Вапцаров от комитета "Лозенец".

По думите на активистите лъжа е и твърдението на шефа на ДНСК, че не може да проверява срока на действие на разрешителното за строеж, а ако имало нарушение, сигналът трябвало да даде фирмата - надзорник на строежа. Чак на шеста проверка на ДНСК на строящия се обект, предизвикана след разразяването на "Апартаментгейт", строителните контрольори открили, че фирмата "Стройконтрол инженеринг", която осъществява строителния надзор на "Златен век", е собственост на един от инвеститорите на строежа – Весела Мирянова.

Инициативният комитет "Лозенец" призова столичани за масов протест в сряда от 18.30 ч пред строящата се и в момента сграда "Златен век". Целта е строителството да спре и проектът да се промени до законните 26 м височина, колкото разрешава действащият Общ устройствен план на София.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Гражданите искат ДНСК да бутне незаконната част от ”Златен век”

Горанов опростил 20 млн. дълг на “Артекс” към НАП, месец преди гербаджиите да вземат евтини апартаменти

ВИЖТЕ ТУК ПОСЛЕДНИТЕ РАЗКРИТИЯ ПО АПАРТАМЕНТГЕЙТ, СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ) >>>

Твърдение за "Артекс": Не искали да обсъждат "Златен век", защото политиците са с тях

 


94798