Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Протестиращите майки...
Протестиращите майки написаха Оставката на Симеонов

Протестиращите майки написаха Оставката на Симеонов“Валери Симеонов, ти си срам за политическия живот в България”. С тези думи майките на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят, започнаха ден XVI от протестите с искане за оставка на вицепремиера, предаде репортер на Actualno.com.

Недоволните се събраха по традиция пред Министерски съвет и заявиха, че "протестът им има граждански характер и морални основания".

"Всяка политическа сила, която смята нашето становище за основателно, може да окаже подкрепа на искането ни за оставка. Но нито една политическа сила не бива да си въобразява, че ще гради развитието си на гърба на нашето искане, което е видно желание и на 81% от българските граждани", написаха по-рано майките във Facebook страницата на инициативата "Системата ни убива".

Гражданите поясниха, че протестират заради тяхното собствено достойнство и това на децата им. Недоволните скандираха “Всеки ден ще е така до оставката!” и призоваха Симеонов да се оттегли.

Те дори прочетоха и подготвена от самите тях оставка на вицепремиера и заявиха, че всеки, който желае, може да я подпише. Беше издигнато и хвърчило с текста към оставката, като знак, че лидерът на НФСБ “хвърчи в облаците”. Впоследствие шествието тръгна по централни софийски улици.

Припомняме, че изявлението на Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки отключи масово недоволство. След заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество на 16 октомври, заместник-министър председателят коментира, че "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях".

Дни по-късно и след проведен коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", Симеонов поднесе извинения към майките. Те обаче не му вярват и вече 16 дни продължават с протестите, в които настояват вицепремиерът да напусне поста си в правителството.

Знаете, в края на октомври парламентът прие на първо четене Закона за хората с увреждания, който предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Със закона се създава Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Предвижда се също определяне на месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.


ВИДЕО

 

 

 

 

 

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави: Ако Борисов не отстрани Симеонов, значи е като него! "ДНЕС": А по същество всяко искане за оставка е политическо и никакво друго не е!

Неадекватен! Валери Симеонов бяга от Скункса* 

Майките не трогват властта

Протестът срещу Валери Симеонов прераства в автошествие

15-ти пореден ден на протести на майки и граждани: Автошествие блокира центъра на София

81% от българите смятат, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка

Протестът срещу Валери Симеонов прераства в автошествие