Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестиращите на Ор...
Протестиращите на Орлов мост излязоха с ултиматум към Бойко Борисов

Протестиращите на Орлов мост излязоха с ултиматум към Бойко БорисовВ 18:00 ч. на палатковия лагер пред Министерски съвет т.нар. "Отровно трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян дадоха кратък брифинг. Това бе поставено символично началото на 26-ия ден на протестите с искане за оставки на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

От "Триото" поискаха свикване на извънредна сесия на Народното събрание заради вдигането на запора върху БТК, което водело до отказ от държавата на 350 млн. лв. Те посочиха, че член 78 от Конституцията подволява на президента на България да поиска извънредна сесия, ако депутатите не го сторят.

"По сделката с "Виваком" се губят едни 350 млн. лв., които са държавна претенция. До този момент никой не е стартирал събиране на подписи в Народното събрание. По правилник са необходими 48 подписа. До този момент депутатите показват, че плажната хавлия е по-важна отколкото 350 млн. лв. за българския народ", каза Бабикян. 

Пред присъстващите медии тримата се оплакаха, че са били подслушвани от прокуратурата. "Имаме сведения и лични наблюдения, че сме проследявани. Части от наши разговори не само, че са били записвани и подслушвани, но се появиха и в някои медии. Към нас са предявени обвинения. Службите работят по обвинение, че ние работим срещу устоите на държавата и има съмнение, че ние подготвяме терористични акции. Искаме да знаем причината - отговор от ДАНС, прокуратурата, ДАР, действително ли сме проследявани и подслушвани и каква е причината. Нека продължат, ние го виждаме, ние знаем, но искаме да знаем причината за това. Тези хора използват разговорите като заплаха срещу хората, с които говорим. Заплахите са от най-различен тип - от уволнение, през проверки до прекъсване на бизнес", заяви Минеков. Според Хаджигенов, това се прави, за да им бъдат повдигнати обвинения за тероризъм.

Тримата съобщиха също, че четири скъпи мобилни апаратури за подслушване и проследяване са в частни ръце. "Как държавата е разрешила притежаването на тези машини, как те са официализирани и възможно ли е държавата да не знае за техния внос и използването", запита професорът.

Хаджигенов обяви и, че от днес с палатки ще бъде блокирана сградата на общината във Варна и площадът пред нея. "Започвайки протеста, ние започнахме две неща - първо, показахме на гражданите, че те могат и трябва да бъдат граждани, второ - опитахме се да им покажем как да бъдат граждани. Ескалации ще има всеки ден, но ние ще обявяваме ден за ден, доколкото не искаме властта да успее да се противопостави, както стана в Стара Загора“, обясни адвокатът.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ден 25-и недоволство: Блокадите и напрежението растат

Ден 25: Няма да спрем! Борба до край! Оставка, Борисов! Оставка, Гешев! Да си върнем държавата!

Ерата Борисов приключи! Няма ход. Слиза от вастта като Виденов и Костов.

Обрат на СУ! Майките блокираха полицейски бус. Ченгета пробват да преговарят с протестиращите. Иска се оставка на МВР началник

„ЛАГЕР НА СВОБОДАТА“! ДО ОСТАВКА!!! Общонационален Митинг! София, сряда, 10 ч. пред МС! МУТРИ - ВЪН!

Бабикян и Хаджигенов: След падането на Борисов ще преместим протеста в съдебната палата за Гешев

Арман Бабикян направи на смешен човек на Харизанов по НТВ (ВИДЕО)

Адв. Николай Хаджигенов: ”Ако би бегали: да мрем по-добре!”

„Фрог Нюз”: В безсилието си властта готви компромат срещу „Отровното трио“, обвързва един от организаторите на протестите с Божков

 
 

132388