Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестите продължав...
Протестите продължават в цяла България! >> Гражданите настояват за по-добър стандарт на живот (обзор)

Протестите продължават в цяла България! >> Гражданите настояват за по-добър стандарт на живот (обзор)В различни градове на страната отново днес имаше протести срещу политическата система, повишението цените на горивата, по-високата цена на гражданската отговорност, високите данъци, ниското качество на живот. Демонстрации и пътни блокади имаше в София, Шумен, Перник, Казанлък, Добрич, Варна, Силистра и др.

 

СОФИЯ

В София протестът се състоя на пл. „Александър I“.

„Най-големият протест, който направихме беше на 11 ноември. Сега наблюдаваме спад на цените на горивата и има резон, че сме излезли на протест, но не виждаме понижаване на цените в магазините. Дизелът е с 5 ст. надолу, а бензинът си върна цените отпреди месец. Този спад естествено не е достатъчен, защото цените на петрола достигнаха нивата си от месец март и въпреки всичко цените на горивата са високи. На какво основание?“, каза съорганизаторът на протеста - студентката Кристина Илиева.

Според Илиева първоначалният замисъл на недоволството е показал, че съществува един огромен социален проблем, а именно, че днешните сметки са непосилни за обикновения човек. Тя заяви още, че политически партии са се опитали да яхнат протеста, но засега успяват да го спасят от лапите им.

Марш за правосъдие събра граждани пред НДК в подкрепа на отстранения кмет на столичния район „Младост” – Десислава Иванчева, и заместничката ѝ – Биляна Петрова. Двете са обвинени в корупция в особено големи размери и са в ареста повече от половин година. Протестното шествие бе заради нарушените им граждански права. От НДК то се придвижи до съдебната палата.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

 

Протести имаше и в други градове на страната.

 

ДОБРИЧ

В Добрич протестното автошествие срещу държавното управление и политическата система премина през основни булеварди в най-натоварените часове за трафика в съботния ден – от 11 до 13 часа. Колите се движеха с надути клаксони и развети български знамена, с тях бяха и около десетина мотоциклета. Тези, които протестираха, се движеха с включени аварийни светлини, което ги отличаваше от останалите граждани, участници в движението.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

 

ШУМЕН

Протестиращи срещу ниския стандарт на живот блокираха с автомобили центъра на Шумен. Колоната от автомобили блокира част от трафика в града. Шествието започна от зала "Арена Шумен" и премина през централната част. На кръстовището на Кооперативния пазар, протестиращите блокираха движението за 30 минути. Блокадата разгневи част от останалите шофьори. До конфликти не се стигна. В неделя протестите в Шумен продължават.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

 

ПЕРНИК

В Перник по традиция протестиращите се събраха в кв. „Изток”, откъдето потеглиха на автошествие. По план те не блокираха магистрала „Люлин”, а само обикаляха около града, ескортирани от полицейски патрули.

Недоволните казват, че протестират не само срещу високите цени на горивата, а искат достоен живот, по-високи заплати и пенсии.

 

КАЗАНЛЪК

Оставката на правителството поискаха днес граждани на Казанлък. Те проведоха протестно шествие под надслов: „Оставка, Съд, Затвор!“, организирано от политическа партия „Възраждане”. Протестиращите заявиха, че политиката на правителството разкрива явна некомпетентност и управленска немощ при разрешаване на проблемите на хората. Според тях все повече се задълбочава икономическата и социалната несправедливост. Гражданите заявиха, че протестните действия ще продължат до оставката на правителството.

 

ВАРНА

Във Варна също отново имаше протести днес. Недоволните се събраха в центъра на града пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично". Протестиращите поискаха оставка на правителството, по-добър начин на живот и работа за младите хора, за да останат в България.

 

СИЛИСТРА

Мирно пешеходно протестно шествие направиха тази вечер по силистренските улици граждани. Те скандираха лозунги за оставка на правителството. Разпространяваше се и декларация, подписана "от гражданите, участващи в бунтовете и искащи да живеят в една нормална България". В Силистра протестното шествие премина мирно.

Съобщено бе за протестно автошествие, насрочено за утре сутринта. В обедните часове ще има протестен митинг и на следовници на евангелско-протестантски църкви срещу проектозакона за вероизповеданията, съобщи пасторът на Обединената Божия църква в Силистра Янко Добрев. Такъв митинг се провежда за втори път.

 

В социалните мрежи вече тече организация за нови протести утре. Очаква се недоволни да се съберат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Монтана, Перник, Велико Търново, Димитровград. Възможно е точно в 12 ч. на обяд да бъде блокиран и подбалканският път край Сопот.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

От протеста в СОФИЯ: Днешните сметки са непосилни за обикновения човек! Наблюдаваме спад на цените на горивата - има резон, че сме излезли на улицата 

В ДОБРИЧ отново протестираха днес >> Уведомления за още протести има и за няколко дни напред

Протестиращите в ШУМЕН блокираха ключово кръстовище (видео) 


82335