Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Протестите срещу зав...
Протестите срещу завода за боклук в Шишманци продължават и днес

Протестите срещу завода за боклук в Шишманци продължават и днесПореден протест се провежда тази сутрин срещу дейността на депото за битови отпадъци край село Шишманци, предаде БНТ. Напрежението ескалира заради пожара, който избухна на сметището. Хората от община Раковски са пред завода в Шишманци от 6 ч. сутринта, за да не допуснат камиони, извозващи боклук да влизат и да излизат. В декларация, разпространена днес, се иска дейността на завода да спре, както и провеждането на референдум. 

Тази сутрин дим няма. Пожарникарите правят всичко възможно да спрат димоотделянето, което беше големият проблем. Продължава гасенето в северната част на сметището, което е трудно достъпно. Регионалната дирекция за опазване на околната среда съобщава за превишаване на нормите за чистота на въздуха, но далеч по-малко отколкото в предходните дни. 

Междувременно полиция и прокуратура влязоха в завода за отпадъци край село Шишманци в търсене на данни за престъпления по служба, довели до поредния пожар. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция". В едномесечен срок разследващите ще трябва да установят извършено ли е престъпление, което да е причинило вредни последици за околната среда.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 


110086