Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестите в Югозапа...
Протестите в Югозапада - схватки с жандармерия и блокади

Протестите в Югозапада - схватки с жандармерия и блокадиДнес се проведе втората вълна от протести в благоевградско. Блокадите и барикадите нямаха мащабния характер от миналата седмица, но за сметка на това не минаха без проблеми.

Първи бойкотът си обяви Благоевград. Градът се очакваше да излезе утре на мирен пешеходен протест от 18:30 часа, но изненадващо част от организаторите излязоха и днес. Малко повече от 30 души се събраха пред  паркинга на голям хранителен магазин, след което се озоваха на Полигона. Там обаче ги причакваше жандармерия, която не им позволи да затворят Е79.

Смятаният за организатор на протестите в Благоевград Александър Стамболийски се появи на протеста на Полигона, но като чели се разграничи от идеята за тази проява. Той подчерта, че официалния протест в Благоевград остава утре, каквото е и уведомлението до МВР, както и че призовава гражданите, той да премине мирно.

В Разлог, от друга страна не беше толкова кротко. Градът се обяви заедно с  Банско на протест и затвориха пътя край комплекс "Реденка", блокирайки пътя Симитли-Банско-Гоце Делчев. Скандирания с думите „Оставка” и „Мафия” съпътстваха шествието, а жандармерия отново пазеше за обществен ред. Благоевградско като цяло днес беше отрупано с жандармерия. Редица коли от София още сутринта паркираха в Благоевград и се заеха със задачата да спазват за правенето на протестни шествия, извън обявените такива.

Петрич беше най-силен откъм протести. Повече от 350 коли се отправиха към ГКПП Кулата, за да блокират отново изхода на България откъм Гърция, както миналата неделя. Жандармерия обаче се оказа отново на мястото и не им позволи. Появиха се сблъсъци, като органите на реда започнаха да изблъскват тълпата. Скандални клипове в мрежата дори показват виковете на мъж към жандармерията: "Оставете ги! Ще ги смачкате. Ще смачкате хората".

Недоволството в Югозапада е голямо, а утре протестът в Благоевград се очаква да бъде мащабен. Десетки благоевградчани вече се заявили, че ще се присъстват, а в мрежата дори текат дебати да носят яйца и картофи, с които да замерват офисите на политическите партии в града.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Извънредно: Жандармерията блокира протестиращите още при Ладовица

По улиците на София протестиращи зоват за смяна на системата 

Полицията във Видин не позволи на протестното автомобилно шествие да стигне до изхода на града в посока за София, предстои блокада на да Е-79

В Габрово и Плевен също протестираха

Протестиращ: Жандармерията ни смачка като цинкови кофи на Кулата

Народът скандира: „Борисов е позор, оставка, съд, затвор!“ магистрала „Тракия“ блокирана!

Протестиращи излязоха и на "Тракия" 

Блокираха „Орлов мост“ във всички посоки  

Протестното автошествие в Бургас блокира целия град 

Протестиращи в София поискаха смяна на системата

Рокери поведоха протестното шествие към румънската граница 

Блокада на ГКПП Кулата, автошествие в Гоце Делчев 

Извънредна ситуация пред парламента в редиците на протестиращите! Последва зрелищна намеса на полицията (ВИДЕО)


81810