Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Проучване на Европар...
Проучване на Европарламента: БСП с преднина пред ГЕРБ, вкарват по шестима евродепутати

Проучване на Европарламента: БСП с преднина пред ГЕРБ, вкарват по шестима евродепутатиИзчисленията са на база 751 места, предвид отлагането на Брекзит

Европейският парламент публикува днес нова серия от прогнози за разпределението на местата в следващия Европарламент, в който вече изчисленията са на база 751 места, предвид отлагането на Брекзит, предава БНР. 

Според прогнозата за България ГЕРБ и БСП ще пратят по шестима евродепутати в новия ЕП в резултат на изборите на 26 май. ДПС ще имат двама представители, а ВМРО, „Демократична България“ и „Воля“ - по един. За първи път в проучване на ЕП БСП има, макар и крехка преднина пред ГЕРБ - социалистите взимат 32,8%, а управляващата партия - 32,7%.

На ниво ЕС Европейската народна партия (ЕНП) ще остане най-големия блок със 180 евродепутати, следвана от социалистите и демократите – 149. Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) ще е трети със 76 представители в следващия ЕП. 

За сравнение в момента ЕНП имат 216 депутати, а групата на социалистите и демократите е съставена от 186. АЛДЕ в момента е четвърти по големина блок с 69 евродепутати. 

Нито една от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не е била поръчвана от Европейския парламент. Това са данни от публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки. Използвани са само анкети от надеждни източници, подчертават от ЕП.

В случая с България са използвани проучвания на агенциите "Медиана" и "Алфа рисърч".

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

"Медиана": БСП взима 32,1%, ГЕРБ - 31,5%, ако изборите са днес

Нищо добро не иде, нищо добро не ни чака..., без алтернатива! Бойко е ДПС, всичко и всички са ДПС! Всички са „Апартаментгейт“!

Близката да властите ,,Алфа Рисърч": "Апартаментгейт" показа, че има криза във фунционирането на органите, които борят


96633