Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пълно безсилие! >> Ш...
Пълно безсилие! >> Шефът на БАБХ: Вероятно пробата за африканска чума във видинско ще е положителна

Пълно безсилие! >> Шефът на БАБХ: Вероятно пробата за африканска чума във видинско ще е положителнаБезусловно е доказано че има вирус на африканска чума по свинете. Ще вземем проби, за да видим как у нас протича заболяването като клиника. Това каза по БТВ шефът на БАБХ Дамян Илиев.

 

Нашите ферми не са технологично разделени, за да ни дадат гаранция, че вирусът няма да се разпространи. Всички лаборатории са независими. Те са акредитирани лаборатории. Вирусът е доказан в тях.

 

Помня какво се случи с дребните преживни животни. Съмнения водят до това, мерките да се прилагат на 100 процента. Има правила на СЗО. Компетентният орган трябва просто да ги извърши. Бях на среща с министър Танева с министъра на Чехия. Там имат малко предимство-заболяването се е случило в котловина с диви прасета.  Всички са отстреляни. Не е дадено възможност от там да излезе нещо. Прасетата от задния двор също са евтаназирани.

 

В околната среда имаме резервоар на вирус. В известна степен са пренебрегнати мерките за сигурност. Ние казваме какво а се прави. Вие виждате, че се крият прасета. В Зидарово един човек си е скрил животните в къщата и след като е минала евтаназия те са намерени. Доказвате се пропуските в една система.

 

Вероятно пробата във видинско ще положителна. Всичко се разпространява около река Дунав. Досега никой не ни е направил бележка за действията ни в посока превенция. Имаме общ пазар и всички страни изпълняваме един и същи правила за контрол. По 13 пъти имаме мисия на година.

 

След умъртвяване на животни има тремор. Снимките със загробени живи животни не са от България, а от Малайзия. Загробването на животните не носи големи беди. Какво ще стане с подпочвените води. Сега подпочвените води са ниски. При загробване настъпват процеси на разлагане без кислород. Не е опасен за хората този вирус.  С инсинератори щеше да стане бавно. Разполагаме с три мобилни инсинератора. Те покриват разпределението на страната в няколко области.

 

Те работят в момента. Който иска да разкарва болни прасета с вируса, аз няма да се съглася. Няма инсинератори с такъв капацитет. Екарисажите са затворени по технологични причини. Инсинераторът изгаря така, че не оставя трупно брашно. Екарисажът  оставя трупно брашно. Ние трябва да евтаназираме животните сега и веднага. Причината за разпространението са хората. Вълнообразно се развива заболяването.

 

Всички мерки на БАБХ предприема са на базата на кодекс на СЗО. За 120 заболявания е разписано как се действа. В опасно положение е сектора. Ако не се вземат мерки, неща ще станат зле. Може да има пропуски на базата на предоверяване на контролните органи.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Съмнения в нови територии >> Открито е болно прасе от африканска чума в кв. "Нов път" на Видин

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна

 108164