Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Първан Симеонов: Мая...
Първан Симеонов: Мая Манолова се позиционира много добре със социалната си програма. Тя трудно би могла да бъде изпреварена!

Първан Симеонов: Мая Манолова се позиционира много добре със социалната си програма. Тя трудно би могла да бъде изпреварена!Кризата с COVID-19 неизменно ще докара нови играчи на политическата сцена и ще трансформира старите. Това коментира в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“.

Слави Трифонов например хвана „мангъровския“ патос – на алтернативния прочит на ситуацията.

„Тази ниша не е грамадна, но той си я монополизира. Негова си е и е любопитно дали ще има шансове. По всичко личи, че набира такива. Няма да липсват и по-радикални играчи, видяхме протеста на „Възраждане“. Няма да липсват и традиционните заявки за десницата или по-скоро либералите, по-западните кръгове у нас. 

Много любопитна е ситуацията при Патриотите, които избраха интересна стратегия. Те се превърнаха от радикали в представители на разума. Корона кризата предизвика сериозни трусове в политическото пространство. Сигурното е, че ситуативната оценка за справянето на управляващите със случващото се, беше добра. Наесен предстои да разберем дали те ще да я претворят в политическа“, обясни той.

Първан Симеонов каза още, че Мая Манолова, която не е нов играч, се позиционира доста своевременно благодарение на социалната си програма. Тя трудно би могла да бъде изпреварена, защото другият социален играч – БСП – в момента се занимава предимно със себе си, добави той. 

Социологът изрази надежда наесен положението у нас да бъде повече политическо, отколкото здравно. Летният период ще бъде една почивка преди да започне най-интересното, обобщи той. 

Президентът Румен Радев е своеобразен опит за шапка на опозиционните и алтернативни тези по време на COVID-19, каза още  Симеонов. 

По думите му е интересно как Радев се опитва да синхронизира почти цялото опозиционно говорене на политическия терен. Предстои да стане ясно какво ще бъде неговото отношение към следващите президентски избори или има изцяло други планове, добави социологът.

Според него в ситуацията с коронавируса имаше два генерални прочита и един официален.

„Официалният е прочитът на властта и естествено поне в началото той печели. Той беше свързан с голямата уплаха, със сериозната мобилизация, със сравнително успешните мерки. Даже там, където властта сбърка, тя някак си парадоксално имаше късмет, защото леко така по български, между капките, с мерки, които хем бяха строги, хем не дотам, България поне засега удържа. Обаче после идва времето вече на алтернативния прочит, когато хората ще се огледат и ще кажат – защо беше това, защо беше онова. И тогава ще зазвучат доста по-плътно и тезите, които различните опозиционни и нови играчи налагат“, обясни той.

Според Първан Симеонов ситуативната оценка на управляващите за овладяването на коронавируса е добра.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова: След като Борисов задължава хората да си купят топломери и водомери за 100 млн лв., да им ги плати

Мая: Това управление не е полезно за хората. Гражданите ще бъдат първата поитическа сила!

Мая Манолова: Борисов е с паник атаки и в стрес, страх го е от гражданите! Моята амбиция е народният гняв да се излее в урните 

Мая Манолова ще представи в Пловдив плана „Манолова” с 19 мерки за бързо възстановяване на работните места

Икономическият план на Мая Манолова - 19 мерки за 19 месеца ВИЖТЕ >>

Манолова на протеста пред МС: Ще се явя на избори! Ще ги спечелим заедно с гражданите! Към Борисов: Не си единствен, алтернатива има, тук е!

Мая Манолова призова гражданите да вземат властта /видео/

Мая Манолова: Днес от 11.00 ч. всички пред Министерски съвет! Заедно да извоюваме свободата и правата си! СТИГА!

Слави поздрави "мисирките" с песента "Ей, тулупи"

Мая Манолова: ИЗПРАВИ СЕ, БЪЛГАРИЯ! Събота, 23 май от 11.00 ч. пред Министерски съвет!

Протест на Манолова под прозорците на редкия шанс и рядкото щастие Борисов! Къде са парите?!?!

Мая Манолова към Борисов: Ще има ревизия! Ще дойдем и ще ви потърсим сметка! И този път, не хората, а вие ще я платите...! (ВИДЕО)


126954