Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Радев: Снемам довери...
Радев: Снемам доверие от правителството. На всичко това трябва да се сложи край!

Радев: Снемам доверие от правителството. На всичко това трябва да се сложи край!Снемам доверието от правителството!

Свидетели сме на остра криза на управлението на всички нива. Методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели сектори, без аналог в българския преход.

 Това заяви президентът Румен Радев в изненадващо Обръщение към народа днес по обяд.

 

"Считано от днес, официално снемам доверието си от правителството", обяви Румен Радев в обръщение към народа от Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа към бъдещето на България. За съжаление, това не се случва. Днес сме свидетели на криза на всички нива", каза държавният глава.

В България има парализа на цели системи и институции, констатира още президентът. И упрекна кабинета, че тихомълком прокарва реформа на Валутния борд, а бедността и неравенството се задълбочават.

"Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", продължи с критиките към изпълнителната власт държавният глава.

Днес деленото не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В тази борба аз съм с вас, обърна се Радев към българските граждани. И призова: "Да се обединим в името на доброто на България!"

 

Президентът изтъкна, че кабинетът отказва да поеме политическа отговорност за водната криза в Перник.

"България не е бунище!", заяви Радев по повод чуждите отпадъци, открити у нас. Но обърна внимание, че скандалът се е разгорял, след като чуждестранни медии са направили разследвания по темата.

Търгува се дори с държавният суверенитет, открои в изявлението си Радев.

Изявата на държавния глава в такъв спешен порядък е за първи път, откакто той встъпи в длъжност преди три години.

В последната седмица се разрази скандал с огласени от прокуртурата записи със СРС-та на шефа на ВВС ген Стойков, в които протича и гласът на президента. Поводът е назначаването на Десислава Генчева/ Радева на втори трудов договор като пиар на ВВС преди пет години.

 

Досега президентът е правил четири обръщения към народа:

- на 1 април 2017 г. по повод свикването на 44-ото Народно събрание. В него президентът предупреди за съществени проблеми, очертани от изминалите парламентарни избори. Тогава той заяви:

"Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки, нарущаващи дори действащите закони, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници."

Президентът призова за адекватни промени в изборното законодателство и изрази надеждата 44-ото Народно събрание да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. "Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността. Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

- на 17 януари 2018 г. държавният глава се обърна към българския народ по повод кампанията за отбелязване на 140 години от Освобождението на България.

В него той подчерта, че "годишнината от свободата е повод да докажем, че я ценим и отстояваме: с правдиво слово и достойно поведение, с лично участие или със спомоществование. Една невидима нишка свързва свободата, завоювана през 1878 г., и днешната свобода на граждани на суверенна и демократична България. Тя бе пренесена през всичките 140 години, независимо от превратностите на историята. Днес тя е в ръцете на живите поколения. Вярвам, че всички ние ще осмислим и почетем славната годишнина. Нашата признателност е част от достойнството, благородството и мъдростта на народа ни."

- на 9 ноември 2018 г. Румен Радев се обърна към народа по повод 29 години от 10-ти ноември. В него държавният глава подчерта, че "29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората."

"Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека.
Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.

"Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", заяви президентът.

- на 4 септември 2019 г. президентът се обърна към народа и Народното събрание преди началото на парламентарната сесия.

В него той подчерта, че е нужна промяна - "промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички."

Президентът подчерта, че очаква ускорен дебат по важни въпроси в това направление:

- пълноценен парламентарен контрол над изпълнителната власт.

- министър-председателят да предлага за одобрение на Народното събрание и своята управленска програма.

- разпоредба, задължаваща министър-председателя да се явява поне веднъж в месеца в парламентарната зала.

- парламентът да пресече порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента.

- по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация.

- въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

- въвеждане на машинно гласуване и електронно дистанционно гласуване, при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и при ясни условия за защита на националната сигурност.

- мерки срещу необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места.

- мерките за справяне с бедността и демографската криза и за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Анализ: Властта е в цайтнот. Страната се развива хаотично. ГЕРБ са се срастнали с държавата

Хиляди искат оставка на правителството! Блокираха София!

За Борисов обратното броене започна ли?


121168