Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Радев обяви война на...
Радев обяви война на статуквото, след убийствена критика към кабинета: Не виждам база за партньорство с управлението!

Радев обяви война на статуквото, след убийствена критика към кабинета: Не виждам база за партньорство с управлението!Правителството концентрира власт отвъд отредената му по конституция и нарушава баланса на властите, посочи държавният глава 

Отношенията между президента Румен Радев и изпълнителната власт навлиза в нова фаза - държавният глава отказва да работи с правителството на Бойко Борисов.

Това стана ясно днес по време на брифинга на президента, на който той отчете двугодишния си престой на "Дондуков"2.

 

"Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управлението! Той е конфронтационен и често погазва закона!", заяви  Румен Радев в отговор на журналистически въпрос на Епицентър.бг след убийствена критика към кабинета на Борисов, изнесена по време на експозето му.

 

Без да назове името на премиера, президентът го обвини в еднолично управление, което разпределя на тъмно обществени пари, еднолично решаване кои фирма да работят и кои не, налагане на репресии срещу критиците на властта.

 

"Правителството концентрира власт отвъд отредената му по конституция и нарушава баланса на властите", посочи държавният глава.

"Това личи и в отношението му към Народното събрание, и във външната политика и в изпълнението на закона за държавния бюджет, и в други сфери", продължи Радев.

 

Президенът очерта в най-тъмни краски днешната картина на България:

Илюзорна стабилност;

лобистко законодателство;

противоконституционно законодателство;

изтъкнати професионалисти се притискат с инструментите на властта; сривът на доверието и противоречия в коалицията блокират възможността за реформи;

разпределяне на милиарди от бюджета без правила и на тъмно; еднолично изхвърляне на фирми от бизнеса;

усещане за коалиция, базирана на лични интереси и корупция; бутафорен конкурс за изтребители;

погазване на закона;

истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции;

необходимост от радикална промяна..."

Безнаказаност и корупция - са истинският проблем на България, обобщи държавният глава.

 

"Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта", настоя президентът Румен Радев. 

 

И продължи: „Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, продължи президентът Радев да изброява негативите на управлението. 

 

Затова, според него, е безмислено да влиза в диалог с това правителство, тъй като не намира база за разговор, уточни той.

 

Радев отговори и на въпрос на Епицентър.бг  - дали след тези критики по отношение на процедурата за избор на нов изстребител, тя трябва да започне отново.

"Дали ще се започне отново и как, това е отговорност на правителството, което то прехвърли удобно на Народното събрание, за да се размие в колективната безотговорност на парламента. Тяхно е решението, тяхна е отговорността", отсече Радев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Президентът би подкрепил нов политически проект и смята предсрочните избори за неизбежни

Радев за предсрочни избори: Въпросът не е дали, а кога!

Радев остро критичен! Президентството е последната бариера пред лобисткото законодателство

 

Пресконференция по повод втората годишнина от встъпване в длъжност

 

 88177