Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Радослав Гетов, коор...
Радослав Гетов, координатор на доброволците на

Радослав Гетов, координатор на доброволците на "ДНЕС" Враца: „Помагаме на хората в сблъсъка с бюрокрацията”Областният координатор на доброволците на гражданско движение „ДНЕС” Радослав Гетов е роден във Враца.

Дълги години работи в Българската армия.

От 2002 година е управител в голяма търговска верига.

- Господин Гетов, разкажете ни кога е създадено и какви са целите на гражданско движение „ДНЕС”. 

- Движение за национално единство и спасение /ДНЕС/ е създадено през 2009 година. То има за своя база гражданското сдружение „Видовден”, което е регистрирано през 2007 година, така че сме с малко по-голям живот. За движението мога да кажа, че засега то е единственото, което от създаването си досега е останало гражданско движение, без политически цели и намерения, насочено единствено и само в помощ за изграждането на ново гражданско общество в нашата страна и респективно - във Враца. Една от главните цели на тази формация е да осъществяване директен и непрекъснат контакт между местната и централната власт с обикновените хора и граждани. Понякога ни обвиняват, че изземваме по-скоро функциите на гражданските организации – Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и така нататък. Всичко това е въпрос на гледна точка, след като знаем как те досега си вършат работата. Основно искаме да подпомагаме на хората в неволите, в сблъсъците им с формализма, бюрокрацията и неангажираността от с
трана на държавната и местната власт спрямо изпълненията на задълженията, които са поели към същите тези граждани, когато са гласували за тях. 

 

- Как движение „ДНЕС” работи за постигането на тези цели?

 

- През 2010 година направихме една голяма национална инициатива срещу произвола на монополите. Това беше голяма проява по Закона за прякото участие на гражданите в местната и централна власт, както и една от формите за протест. По времето на тази инициатива направихме подписка, в която събрахме над 750 хиляди истински подписа срещу произвола на монополите. Визирам енергоразпространителите, топлофикациите, ВиК-дружествата, мобилните оператори. На базата на тази подписка ние при събирането й бяхме заявили доста искания от страна на движението и на самите граждани. Внесохме я в парламента, като един от резултатите е промяната в Закона за електроните съобщения от миналата година. Знаете, че бяха премахнати заробващите договори с мобилните оператори. Имахме твърди обещания във връзка с нашите искания за промени в Закона за енергетиката от Комисията в парламента, включително и от господин Николов, който в момента е шеф на АЕЦ „Козлодуй”. Тогава той беше шеф на Парламентарната комисия по икономика. Нашите искания бяха  за по-ясни сметки, за по-ниски цени на тока, да не са грабят хората. Имаше над 10-12 наши предложения. За съжаление те все още лежат и отлежават. Така че хората казаха и показаха, че могат да се борят с монополите, но когато няма воля от страна на управляващите това да се доведе докрай, е трудно. Ние като гражданско движение, въпреки че нямаме политически цели, ще си помислим, а се надявам, че и повечето от гражданите на нашата страна ще си кажат дали наистина трябва да им гласуваме доверие на тези хора изобщо. 

 


- Каква ще бъде следващата Ви инициатива?

 

- В рамките на нашето движение правим една инициатива – “ДНЕС помага”. Тя е насочена към самотно живеещите възрастни хора и тези с увреждания, а най-вече неподвижните и незрящите ще са с основен приоритет. Ние ще им помагаме с наши доброволци. За тази кампания търсим и партньорството на редица медии. Също така искаме партньорство и от Общината. С тази кампания набираме доброволци, които да участват според възможностите си. Включването е напълно безвъзмездно, като искам да подчертая това. Тя не е финансирана и няма да се субсидира от никакви източници, средства и така нататък. Искаме да наберем граждани, които желаят да помогнат на тези хора в нужда и чрез нашата помощ те да могат да бъдат адаптирани в социалната и градската среда. Когато тръгнете по улиците на Враца, ще видите пред колко административни сгради и учреждения няма достъп и начин да се ползват техните услуги от хората в нужда. Вижте улиците - дори тяхното пресичане понякога е изпитание за тези хора. Аз знам само за една светофарна уредба във Враца, която има звукова сигнализация за хората с увредено зрение. В тази връзка нашите доброволци, всеки според възможностите си, ще могат да заявят участие и да положат доброволчески труд в рамките на няколко пъти седмично, по един или два часа.

 - Какво ще си изисква от доброволците да правят?

- Доброволческа ни кампания ще е насочена в три основни направления. Първо, заедно с медиите и Общината, искаме да изработим пътна карта на града, в която да посочим всички тези възлови места, които са препятствие пред рецепиентите на нашата инициатива. Чудя се обаче да не се наложи на нашите управници да поднесем картата на цяла Враца. Имаме принципното съгласие на нашата Община, че ще се включи и ще помага с каквито може средства. Като внесем картата, ще следим за това нещо - ще вземем мерки и ще изискваме от тях да се работи по нея. Другата ни насока е тези хора да могат да се адаптират към социалната среда. Необходимо е да бъдат подсигурени поне веднъж или два пъти месечно с някакви културни развлечения, както и да можеш да вземеш този човек, да го разходиш в парка, да си поговориш с него. За тази цел призовавам и наши интелектуалци да се включа. Имаме жив пример във Врана. Тамошните представители на интелигенцията един или два пъти месечно извеждат хора в нужда, разхождат се в градините и парковете, разговорят с тях. За нуждаещите се от този тип могат да бъдат организирани и турнири – по шах или табла, примерно. Да бъдат заведени на концерт. Въобще цялата тази богата гама, която може да се направи за подобряване на социалния им живот.

 

- Къде могат да Ви намерят бъдещите доброволци?

 

- В апела, който публикуват вестник „Зов нюз” и другите ни медийни партньори, има нашите телефони. Ако това не е достатъчно и има нужда от допълнителна информация, ще им дадем и адреса на нашата приемна. Всеки доброволец трябва да попълни и един формуляр, в който искаме елементарни данни – имена, месторабота, образование, възможности. Не го правим с някаква скрита цел, а просто се очаква от тези ентусиасти да посещават възрастни и безпомощни хора. Трябва да знаем кой идва при нас и кого ще изпратим в домовете на тези хора. Отговорността е все пак наша, на гражданско движение „ДНЕС”. 

Ще искаме от доброволците да ходят да пазаруват продукти, необходими на хората в нужда, по един или два пъти седмично, както и да им платят сметките за ток, парно, вода. Горе-долу в тази насока се стремим да помогнем. Мислим още да обърнем внимание на Общинската администрация относно достъпа на хората с увреждания до изборните секции. Миналата година ми направи много лошо впечатление на местните избори ограниченият брой на изборните секции за хора с увреждания. Те бяха и с много неудобно разположение. Тогава също поехме инициатива за извозването до изборните секции на хора в това положение. Осигурихме право на вот на над 56 човека с увреждания. Закарахме ги дотам с наши коли, на доброволците. Без агитация, само с помощ да стигнат до тъмната стаичка. Лошо впечатление ми направи и голямата бюрокрация. Един от хората, които закарахме до секциите, беше без крака. Комисията го върна четири пъти за попълване на какви ли не декларации и други документи.

 

- Защо е нужна Вашата помощ? Не си ли вършат добре работата отговорните институции?

- Знаете ли - моето мнение специално е, че напоследък много се говори. Казват, че се отпускат средства по различни програми, засягащи хората с увреждания. Може би голяма част от тази група е обхваната от социалната държавна политика, но има и много хора, които са останали извън тези програми, така че ние ще помогнем на тях. Нашето наблюдение е, че в една определена степен не се подбират по обективни критерии хората, на които да бъдат отпускани привилегии. Доста голямо влияние оказва субективният фактор или се определят на принципа този е на онзи. Това е нашето мнение по този въпрос.

 

- Как ще призовете хората да се включат във Вашата кампания?

- Да подарим усмивка и добро отношение на хората, изоставени в собствените си домове. Те имат същите права и потребности като Вас и мен. Да им помогнем да бъдат пълноценна част от нашето общество. Станете доброволци!

 


Източник: zovnews.com

 


4671