Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Раздори >> Цецка Цачева в отпуск и оставка едновременно, чака депутатите да решат (Обзор)

Раздори >> Цецка Цачева в отпуск и оставка едновременно, чака депутатите да решат (Обзор)Тя: Нямаше натиск

Напрегнати разговори още от петък са решили съдбата на водещите политически фигури в ГЕРБ, засегнати от скандала с апартаментите.

Резултатът денонощие по-късно - правосъдният министър Цецка Цачева освобождава поста си, зам.-министърката на спорта Ваня Колева също. Шефът на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов избягва публични прояви, но според добре информирани източници от него не се очаква оттегляне от поста. “Случаят с г-н Рашидов е различен. Той е международно признат и е спечелил парите си от таланта и уменията си. Няма как от политиката да е станал богат и не може да се слага в един кюп. Съвсем друг случай, той има парите да си купи и къща, и апартамент”, включи се вчера с неочаквана защита Волен Сидеров.

А председателят на парламентарната група Цветан Цветанов ще говори след 3 дни, когато се завръща от САЩ.

Цветанов е

във Вашингтон

като гост в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по обществени въпроси (AIPAC) по покана на Морт Фридман - председател на комитета, и Хауърд Кор - главен изпълнителен директор.

Никой от останалите фактори в ГЕРБ не знае или не желае да коментира какви разговори са провели Борисов и заместникът му и ще засегне ли това работата на Цветанов като лидер на парламентарното мнозинство.

Рано

сутринта в

събота Цачева

е била

привикана в

премиерския

кабинет

за обяснения по темата. Ненапразно им говорех за светване на лампичките, избухна още от Брюксел в четвъртък вечерта Борисов и заяви, че участниците в скандала, както и самата партия, ще трябва да си понесат последствията, колкото и тъжно да е това на фона на всичко, направено от управлението. Прокуратурата и КПКОМПИ проверяват имотните сделки на Цачева, Цветанов, Колева и Рашидов.

Цецка Цачева сама е изявила желание да напусне правителството, научи “24 часа”, който пръв съобщи новината на сайта си вчера сутринта. По-късно през деня тя се отправила към Стара Загора, където по програма трябваше да изнесе лекция за домашното насилие на международна конференция “Жените на Балканите в следващите 100 години”, организирана от Зонта клуб.

“Знаете, че във вчерашния ден (петък) еднолично сезирах компетентните институции с искане да бъдат извършени проверки по отношение на придобитото от мен недвижимо имущество. Това означава, че нямам никакви притестения за извършени престъпления, тъй като, повтарям, не съм в никакви връзки с фирмата продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт. Още вчера, след като информирах премиера, съм изразила готовност да подам и оставка. Беше коректно да го изчакам да се завърне от Брюксел. Тази сутрин в неговия кабинет спокойно обясних за пореден път и на него при какви условия и как съм сключила сделката”, разказа Цачева пред журналисти при пристигането си в Стара Загора.

“Моето убеждение обаче е, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и на Върховната касационна прокуратура, не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието, поради което едновременно с подаването на оставка съм заявила и молба да ми бъде разрешен полагаемият ми се годишен отпуск до момента, в който оставката бъде гласувана в Народното събрание. Това са фактите. Както заявих и във вчерашния ден,

докато вървят

проверките,

няма да

коментирам

повече

Дали и другите проверявани ще постъпят по същия начин? Оставката е личен акт. Във времето назад съм показала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично и правилността на това се доказа веднага след това на проведените парламентарни избори, след които партията ГЕРБ и към този момент е управляваща и мандатоносител на кабинета “Борисов 3”, продължи емоционално Цачева.

“Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на Министерския съвет, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя”, добави тя.

За нея било важно да реагира тук и сега, независимо какъв ще е резултатът от проверките.

Така се носи

отговорност

според мен.

Натиск

категорично

не е имало

от страна на премиера, отношенията ни са коректни”, декларира министърката в оставка. С Борисов не коментирали кога точно оставката ѝ ще бъде внесена в парламента. Казал ѝ само, че подкрепя личното ѝ предложение да се оттегли.

Каракачанов: Това няма да разклати мнозинството, мандатът ни е 4 години

ВМРО го преизбра за лидер, отива

сама на избори с водач Джамбазки

Оставката на правосъдния министър няма да е проблем за стабилността на правителството, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов. “Всеки министър преценява в каква ситуация ще подаде оставка. Това не означава, че ще се разклати мнозинството в парламента. Ако си виновен за нещо, подобно решение е правилно, ако не си - не е. Не знам каква е ситуацията, но във всеки един 4-годишен мандат има оставки и смени”, каза той. И увери, че отношенията между ВМРО и ГЕРБ и като цяло в коалицията са перфектни и място за спекулации няма. 

 

Красимир Каракачанов СНИМКА: Румяна Тонeва

“Няма тема, която да сме искали да поставим и да не сме имали възможност за това. Да, имаме различия, но мисля, че времето показа, а и обществото го иска, една много по-ясна и дефинирана национална и отговорна политика за решаване на проблемите, свързани с демография, дестабилизация, образование, сигурност”, коментира още Каракачанов при откриването на VII национален конгрес на ВМРО вчера.

Форумът го преизбра за лидер и реши, че партията отива самостоятелно на евровота начело в листата с настоящия си евродепутат Ангел Джамбазки.

Но вратата остава отворена, коалицията “Обединени патриоти” трябва да се запази, категоричен бе Каракачанов. И обеща: “Няма да участаме в сепаративни действия заедно с някой срещу нашите партньори. Това не е морално!” Пак призова двете други формации от ОП за консолидиране: “Ако постоянно даваш знаци, че разединяваш и противопоставяш, хората за какво да те следват.” Предстои нов съвет на малката коалиция, въпросът за евровота там ще бъде обсъден още веднъж с НФСБ.

Илияна Йотова: Чухме аргументите на г-жа Цачева, но чакаме тези на ГЕРБ

“Оставката винаги е индивидуален акт, надявам се, че г-жа Цачева разбира какво прави. Дали ще има и други - ще видим. Но въпросът не е в аргументите, с които излезе вече г-жа Цачева, въпросът е в аргументите, които ще защитят политическа партия ГЕРБ, мнозинството и премиерът”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Двете с Цачева бяха участнички в женска конференция в Стара Загора, но не се засякоха в залата. Преди да стане ясно оттеглянето на Цачева, вицето коментира по принцип, че темата за апартаментите е и европейска. “Пред очите ми в продължение на два мандата в Европарламента се разсъждаваше за това какъв тип законодателство да има ЕС срещу корупцията, но европейските институции така и не намериха смелостта в себе си да направят наказателно законодателство срещу корупцията. Колкото до нашия си национален въпрос за това, смятам, че сега премиерът е на ход”, каза Йотова. 

 

Илияна Йотова

Всички замесени в скандала със закупуването на скъпи апартаменти трябва не само да подадат оставка, но да напуснат политиката изобщо, заяви водачът на лявата евролиста Елена Йончева. “Не става въпрос за няколко политици, купили си апартаменти на цена няколко пъти по-ниска от пазарната. Големият проблем е как се прокарват лобистки закони”, заяви тя.

Сидеров: Раздвижване очаквам и покрай Цветанов

“За мен оставката на Цецка Цачева е морален акт. Казусът е етичен и обикновено министър-председателят действа така. Това показва, че на обвиненията се отговаря с оставка, с морален акт, което прави чест”, коментира лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той очаквал “раздвижване и разместване и покрай председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, защото виждам, че Борисов работи по този начин”. Това нито ще разцепи ГЕРБ, нито ще попречи на изборите, убеден е Сидеров. Мандатът трябва да бъде довършен, категоричен е той. 

 

Волен Сидеров СНИМКА: Румяна Тонeва

БСП: Трябва да напуснат политиката изобщо

Всички замесени в скандала със закупуването на скъпи апартаменти трябва не само да подадат оставка, но да напуснат политиката изобщо, заяви водачът на лявата евролиста Елена Йончева. “Не става въпрос за няколко политици, купили си апартаменти на цена няколко пъти по-ниска от пазарната. Големият проблем е как се прокарват лобистки закони”, заяви тя. 

 

Елена Йончева

7-и министър от “Борисов” 3 си отива

Цецка Цачева е 7-ият министър, който си отива от кабинета “Борисов 3”.

Мандатът му започна преди почти 2 г. - на 4 май 2017 г., с 18 министри, двама от които вицепремиери, и още две вицета. През октомври 2017 г. оставка подаде здравният министър Николай Петров след журналистическо разследване за обществени поръчки. Замени го Кирил Ананиев. 

 

През септември 2018 г. след катастрофата с автобуса край Своге оставка дадоха транспортният министър Ивайло Московски, регионалният Николай Нанков и вътрешнят Валентин Радев. Замениха ги Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов. През ноември вицепремиерът Валери Симеонов си отиде след протести на майки на деца с увреждания. Замени го Марияна Николова. А министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова отпадна от МС след приключване на самото председателство.

Запазиха постовете си след подадени оставки министърът на енергетиката Теменужка Петкова и социалният министър Бисер Петков.

Във второто правителство на Борисов, управлявало 2 години, министерските оставки бяха 4. По време на първия му премиерски мандат пък, започнал през 2009 г., за общо 3 г. и 8 месеца по различни причини бяха сменени 11 министри.

Премиерът поиска и получи оставката и на Ваня Колева

Минути след официалното съобщение от правителствената пресслужба, че Бойко Борисов е приел оставката на Цецка Цачева, от МС обявиха, че такава е подала и зам.-министърката на спорта Ваня Колева. Закупеният от нея апартамент е в същата кооперация като този на Цветан Цветанов. 

 

Ваня Колева

Бившата лекоатлетка е родена на 2 май 1965 г. До 1992 г. е рабоила в образователното министерство. До 2001 г. е зам.-управител на “Олимпика” ЕАД, която управлява дейността на зала “Универсиада” и базата в “Белмекен”. След това е в маркетинг отдела на клуба по художествена гимнастика “Левски”.

Бе шеф на кабинета на спортния министър Свилен Нейков в първото правителство на Борисов (2009 - 2013 г.). А в първия мандат на спортния министър Красен Кралев е парламентарен секретар на министерството. В настоящото вече бе зам.-министър.

Съпругът ѝ Николай Колев е бивш национален състезател по колоездене, 8-и от младежки световен шампионат. В момента той е един от най-големите вносители на велосипеди в България, с верига от собствени магазини. Имат двама синове.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 

 


93913