Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / РАЗГРОМ ЗА ГЕРБ И БО...
РАЗГРОМ ЗА ГЕРБ И БОРИСОВ ОТ БРЮКСЕЛ >> Европарламентът прие критичната резолюция за България (ОБНОВЕНА)

РАЗГРОМ ЗА ГЕРБ И БОРИСОВ ОТ БРЮКСЕЛ >> Европарламентът прие критичната резолюция за България (ОБНОВЕНА)Властта окончателно катастрофира в Европа! Евродепутатите подкрепят българския народ, който излиза на улицата от месеци с легитимни искания! 

Европейският парламент прие критичната за България резолюция за принципите на правовата държава и основните права на гражданите.

Гласували са 691 евродепутати: 358 - "за" приемането, 277 - "против", а 56 са се въздържали.

Европейският парламент прие критичната за България резолюция за принципите на правовата държава и основните права на гражданите.

 

Гласували са 691 евродепутати: 358 - "за" приемането, 277 - "против", а 56 са се въздържали.

 

Резолюцията е изготвена от председателя парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар.

 

"Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата", заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар.

 

Кой как гласува?

 

От групата на Европейската народна партия (Християндемократи) в подкрепа на резолюцията са гласували само петима, сред тях и българският евродепутат Радан Кънев. 21 евродепутати от ЕНП обаче са се въздържали при вота. 

 

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите всички са гласували "за" резолюцията, включително българските евродепутати от групата.

 

Мнозинството от центристката група „Обнови Европа“ (наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа) са подкрепили документа. Но 12 са се въздържали - сред тях са и всички български евродепутати в „Обнови Европа“ - Искра Михайлова, Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели.

 

Мнозинството от Европейските консерватори и реформисти са гласували "против", включително Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

 

Групите на крайната левица в ЕП и на Зелените са подкрепили резолюцията.

 

Основните акценти в резолюцията

Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията след преглед на гласуването по предложенията за изменение на първоначалния текст.

Основните акценти в документа са следните:

- Солидарност с исканията за справедливост, прозрачност и демокрация

- Евродепутатите осъждат полицейското насилие над протестиращи и журналисти, обезпокоени са от незаконните одити на частни предприятия

- Загриженост относно процеса на конституционна реформа и плановете за промени на избирателния закон преди изборите

 -Съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.

Евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“.

Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В текста се отбелязва „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Той акцентира и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Други опасения включват:

- конституционната реформа, която трябва да бъде в съответствие с международните стандарти,

- възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори,

- прибързано приемане на законодателство,

- разследвания на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати,

- състоянието на основните права, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

 

Резолюцията мина със значително мнозинство и сериозен пробив в ЕНП.

6 колеги ЗА и 23 въздържали се е отлично начало, при “партийна линия” за гласуване против.

Благодаря на всички колеги от Полша, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия, Финландия, които застанаха на страната на българските граждани, а не на “партийната дисциплина”.

Това е само началото на дълъг и труден път. И за България, и за ЕНП.

Поздрави от самолета

 
Изображението може да съдържа: един или повече хора и близък план 
 
 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Политико: ЕНП между двойните стандарти. Пази Борисов, а иска нова политика за европейските фондове

Крах на всички текстове, които защитават Борисов и Гешев в резолюцията на ЕП за законността в България (ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ И ВИДЕО)

Европейският парламент отряза поправките на Джамбазки и скандалната депутатка Мецола!

Роберта Мецола от ЕНП трие коментари от фейсбука си и забранява достъп до него от България

И страницата на ЕНП във фейсбук залята с гневни коментари на българи: Засрамете се, лицемери!

Ден 91 - исканията остават. Правосъдие без каскет и оставка на Борисов (ОБЗОР)

Джамбазки и малтийката Мецола пренаписват резолюцията за България

Истината надделя над провокацията! >> Евродепутатката от ЕНП Роберта Мецола е изтеглила предложенията си за промени в резолюцията

Роберта Мецола ще участва в прокурорска възстановка на чекмеджето с пачките и пищова

Европарламентът гласува редактираната резолюцията за върховенството на закона у нас

Евродепутатка от ЕНП иска в резолюцията да пише, че магнат на казина финансира протестите в България

 

 

 138372