Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Разкритие: Бившият шеф на БНР Александър Велев с чутовни афери - ето как готви завера за контрол върху радиото в столични кръчми с узурпаторите на

Разкритие: Бившият шеф на БНР Александър Велев с чутовни афери - ето как готви завера за контрол върху радиото в столични кръчми с узурпаторите на "Хоризонт"Злостни интриги въртял ежедневно бившият шеф на БНР Александър Велев, който е на ръба на нервен срив заради перспективата проверяващите органи или следващият шеф на държавното радио да не разкрият далаверите му. За целта Велев неизменно събирал част от манипулаторите в "Хоризонт", които свалиха предишния генерален директор Светослав Костов, в две столични заведения - "Избата" и "Старата къща", за да ги облъчва и да кроят планове как да внедрят в медията максимален брой свои хора, за да си гарантират хегемонията.

Това научи ПИК от отлично информирани източници в БНР.

В кръжеца на Велев влизат верните му сподвижници от неговия мандат, които всъщност заплетоха цялата интрига около Костов, за да го отстранят, тъй като той започна да разплита плетките на Велев и откри дефицит от 4 милиона лева! А освен това посегна на местните застарели примадони, обсебили "Хоризонт" и гълтащи несравнимо високи хонорари заради безсмислените си непрекъснати включвания и по европрограми.

Във Велевата завера влизали най-близката му обожателка Албена Михайлова, драпащата все да е първи редактор, но оставаща вечно втора според запознати заради посредствеността си Даниела Късовска, бившият доносник на Държавна сигурност Мартин Минков и, разбира се, злощастният пенсионер Ивайло Славов, който с измама бе направен отново главен редактор на "Хоризонт". След като Костов го пенсионира и беше отстранен, той се върна на синекура длъжност в БНР, но с възлагателна заповед бе произведен да координира работата в "Хоризонт", сиреч, да я ръководи.

В Шуменското радио още се разказват легенди за тежката инвалидност на въпросния Ивайло Славов, който при всяка заплаха от уволнение започвал да влачи решения на ТЕЛК, като накрая се докарал до смехотворното твърдение, че е трудоустроен, защото има хемороиди. За сметка на това упражнявал пълен терор върху подчинените си, включително и при опитите им да повишат квалификацията си. И от всички, които работили там, разрешил единствено на жена си да защити докторантура в тамошния университет.

Вътре в радиото идеите на Велевата завера въплъщавал кръг, начело с друга посредствена репортерка и водеща, която се прочу с това, че лично премиерът Борисов й върна съдебния ресор, който Костов й отне. Това е Силвия Великова, както и един от най-слабите и неинформирани водещи Явор Стаматов, бившата телевизионерка Марина Цекова, влязла в радиото по приятелска линия и получаваща 3000 лева заплата, както и т.н. председател на де факто несъществуващата редколегия на "Хоризонт" Николай Петров.

Една от далаверите на Велев, която проверяващите проучват, е т.н. оперативен лизинг с кола марка "Фолксваген" на генералния директор в негово лице. Оперативният лизинг означава, че автомобилът никога не става собственост на този, който плаща - в случая БНР. Парите се дават всеки месец - на националното радио това е струвало 20 000 годишно, а на първата година Велев я подменял с чисто нова и схемата се повтаряла.

Автомобилът на предишния генерален директор пък отишъл в СЕМ - за нуждите на Бетина Жотева, а радиото изцяло заплащало поддръжката и разходите на колата на една от членките на органа, който трябва да следи и санкционира медията. Това е причината Жотева да стои плътно зад Велев през целия му мандат. Той се ползва и с пряката закрила на протежето на разжалвания от всички постове Цветан Цветанов - София Владимирова, която пък е шефка на СЕМ.

Велев обяснил пристрастието си към марката "Фолксваген" с това, че няма доверие на други коли и веднага щом влязъл в БНР поискал да бъде охраняван от шофьор, който да носи пистолет. За параноите на Велев в радиото се носят легенди и вицове. Например той настоявал от кабинета му и наоколо да бъдат изнесени всички уреди, които издават звуци, тъй като подозирал, че чрез тях го следят.

Като част от параноичните му пристъпи в БНР тълкуват и факта, че първата работа на Велев като генерален директор била да изиска досието си в радиото и да го прочисти напълно. На тези негови отклонения служителите на БНР приписват и комплексите, които има към ярките имена и отдават на това уволнението на Вили Казасян, който малко след като не го допуснали да влезе в радиото, получи инфаркт, на Лили Маринкова, на Конакчиев и други ярки представители на журналистиката и изкуството.

Мистерията около любимата му марка "Фолксваген" обаче се разбулила покрай назначаването на брата на писателя Палми Ранчев - Адриан Ранчев, когото първоначално Велев назначил на длъжност, неизискваща квалификация и образование, но по-късно му възложил отговорни функции. Оказало се обаче, че Адриан Ранчев, освен че е бивш митничар, е работил и във фирма на "Фолксваген". 

Покрай автомобилния парк на БНР проверяващите се натъкнали и на откровения на фирмата, която се грижи за ремонтите на колите. Оттам споделили, че още с влизането си в държавното радио Велев им заявил, че ако искат да продължат работата си с медията, ще трябва да му броят по 30% от парите, които печелят от нея, твърдят още запознати с разследването от БНР.

По същия почин да назначава доверени лица без квалификация Велев вкарал в радиото и шофьора Дарий Йорданов, който израства до висотите на финансов директор в медията, може би, защото собствената му фирма била ощетила държавата с 20 милиона лева за ДДС.

Основната цел на Велев по време на управлението му била да се обгражда с хора, които подпират гърба му. Така в БНР се озовава Данаил Данов, когото, освен член на Управителния съвет, той прави и главен секретар. След проверка обаче, на Данов му е заведено дело да върне парите, които е получил за едната от длъжностите в конфликт на интереси. Но делото му е заметено. А неговата жена, която по време на проверката работи в Сметната палата - Свилена Симеонова, става член на Управителния съвет на БНР по време на втория мандат на Велев. Случаят е достоен за проверка на прокуратурата не само в БНР, но и в Сметната палата.

Освен странностите с колите, проверяващите установили и още по-големи странности със служебните телефони. Те изобщо не могли да открият около 5-6 апарата заедно с картите и съответно сметките и да установят на кого са. След проверки станало ясно, че въпросните устройства за комуникация се намират у близки и роднини на служители на БНР, които в момента се установяват.

Разглежда се и сключения от Велев договор в пълен разрез със закона за 5 години за таксите за излъчване. Генералният директор не може да сключва никакви договори, чиито срок надвишават мандата му от 3 години. Според запознати в БНР потулването на този скандал е бил добре мотивиран, както от самия Велев, така и от СЕМ.

За сметка на това обаче едва ли е изгубил давност случаят с изчезналите 5 милиона лева през куха фирма - за централна климатизация на БНР. Оказало се, че срещу тези пари в държавното радио се намират само два кашона, които могат да климатизиран някакво дребно офисче, но не и огромната сграда на държавното радио. И този избухнал скандал също е потулен.

За сметка на това обаче никой не е забравил друг скандал, свързан с Велев по време на консулството му в Истанбул, където е изпратен от Николай Младенов. Оттогава датира и иск срещу него за 1 милион евро.

Но пък могат да се направят изводи за жилището, което си купува на столичната улица "Крум Попов", както и за къщата с вид на бункер, която си построява в Киноцентъра. Малко хора в БНР могат да се похвалят с такива заплати и хонорари, че да си позволят такова имотно състояние. Особено като се има предвид, че Велев рядко се будел преди 10.30 часа, появявал се в радиото към 12.00 и изчезвал около 15.00 ч.

С изключение на кликата, узурпирала "Хоризонт" в лицето на всевъзможните Великови, Късовски, Минковци и Стаматовци, на които увеличил заплатите до астрономически за БНР размери, за да си гарантира подкрепата им, както се видя и напоследък. Великова например е уредила на работа в БНР мъжа си, който между другото работи и в БНТ, както и брат му, който пък раздава юмручно право в държавното радио, за което ПИК съобщи. А те правят предаванията си, като подбират само свои хора в екипите, за да лапат големите хонорари. Друг покрай тях не може да припари. Кръгът е окупирал цялата програма "Хоризонт", заради което тя отдавна се е простила със своята обективност и излъчва само тенденциозни материали.

Но вероятно това е и причината проверяващите да установяват, че дефицитът в държавното радио не е 4 милиона лева, както оповести отстраненият Костов, а достигал дори 7 милиона, за които трябва да се търси сметка и от Велев.

Както стана ясно, човек на Велев е и назначеният и. д. шеф на БНР Антон Митов, който катапултира на поста от началническото място в архива. Само че самият архив на БНР го няма в държавното радио, тъй като именно по времето на Велев, а вероятно и не без съдействието на Антов Митов, вместо да отиде в Държавния архив, е отишъл в някаква незнайна частна фирма. Не се знае дали тя не върти търговия с безценното съкровище.

В момента Велевата завера крои планове как да пробута свой човек за следващ генерален директор на БНР и се хвали, че дамите от СЕМ са им в кърпа вързани, което се доказало и при отстраняването на Светослав Костов, който посегна на тамошните свещени крави, които обаче са скъсали нервите на всички останали служители на държавното радио.

Затова последните обмислят варианти да сезират отговорните фактори в парламента за промяна на законодателството и смяна на този СЕМ, в който като надзорнички на електронните медии се подвизават две забравени от всички журналистки, една напълно неизвестна пиарка, някаква чиновничка от БНТ и една земеделка. В БНР приемат този факт като гавра и с двете държавни медии, както и с всички, за които те са овластени да отговарят.

 

Източник: pik.bg

 

 


116880