Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Разпад >> Вътрешнопартийните проблеми на БСП идвали заради подмладяването на партията, смята Нинова

Разпад >> Вътрешнопартийните проблеми на БСП идвали заради подмладяването на партията, смята Нинова 

Причината за вътрешнопартийните проблеми в БСП са промяната, която започна преди три години и обновлението на ръководството с млади и нови лица, каза днес по "Нова телевизия" ръководителят на партията Корнелия Нинова. В отговор на въпрос тя обяви, че не смята да подава оставка.

"Прави се пореден опит промяната в БСП да спре. Не ги разбирам тези хора - три години искат едно и също - да се върнем назад, като отпадне мандатността на депутатите и ръководството, и прекият избор на лидер от всички членове, десет пъти се отхвърлят исканията им, а те продължават. Това граничи с мазохизъм", коментира Нинова действията на т.нар. вътрешнопартийна опозиция.

В допълнение тя посочи, че има достатъчно доказателства, че част от нейните членове получават облаги от ГЕРБ, и като пример даде сделката на Георги Гергов за т.нар. дупка в центъра на Варна. За терена Гергов, който е сред критиците на Нинова, получи от общината 43.2 млн. лева. Попитана как гледа на твърденията, че с нея БСП не може да спечели избори, Нинова обяви: "С врачуване не се занимавам".

"Членовете на партията ще кажат как оценяват резултатите от местните избори и ръководството, като от 1 декември до март всяка общинска организация ще се произнесе, допълни лидерът на левицата. В неделя Националният съвет на партията реши гласуването за председат"ел на БСП да бъде през април.

Към момента е известно, че Корнелия Нинова ще се кандидатира за нов мандат, а по този повод днес тя покани всички желаещи да премерят сили с нея. Лидерът на левицата смята, че промяната в БСП е важна за всички българи, защото тя ще доведе до промени и в другите партии, доверието към които спада непрекъснато.

По повод предложението първият ден от болничните да не се плаща Нинова обяви, че трябва да се приеме решение той да се покрива от държавата за всички, които са си плащали осигуровките. Сега плащането за първите три дни идва от работодателя. На аргумента, че парите не стигат, лидерът на БСП отговори - "управляващите да спрат злоупотребите с болничните и да повишат събираемостта на осигуровките, така ще стигнат".

В коментар за бюджет 2020 Корнелия Нинова каза, че той предлага още от същото, но с негативен знак. "С него проблемите се задълбочават, затова предлагаме алтернативен. Другото ни предложение е една пета от приходите от данък общ доход и една десета от ДДС да остават в общината, в която са събрани", допълни тя. Социалистите продължават да настояват и за сваляне на ДДС от 20 до 9% за лекарствата и 5 на сто за хляба и млякото.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.dnevnik.bg

 


117143