Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Редовна практика >> ...
Редовна практика >> Откриха симпатично мастило по бюлетини от местния вот в с. Бозвелийско

Редовна практика >> Откриха симпатично мастило по бюлетини от местния вот в с. БозвелийскоПри изборите за кмет във варненското село Бозвелийско е използвано "пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество", или така нареченото симпатично мастило. Това са заключенията на експертизите, назначени от Варненския административен съд.

В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, за да се установи дали е използвано невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет. Според заключението на първата експертиза е вероятно натиска върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие. Поради липсата на категоричност за употреба на симпатично мастило върху недействителните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско при първата експертиза, съдът назначи следващите експертизи - химическа и техническа, като възложи извършването им на Научноизследователския институт по криминалистика - София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма.

Вещите лица трябваше да установят има ли наличие на следи от пишещо средство - по възможност да се определи химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на представените за анализ образци. И по какъв начин за нанесени поставените върху бюлетините знаци и дали при нанасянето им дали е използвано обезцветяващо пишещо средство?

Вещите лица потвърдиха резултатите от направените от тях експертизи, като посочиха, че в анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Варна, е налице „категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“ и уточняват в експертизата си, че „подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като „химикалки с изчезващо мастило“.

В резултат, от общ брой 177 недействителни бюлетини, вещите лица обявиха, че обработени с изчезващо мастило от недействителните бюлетините за жалбоподателя - Живко Панев са: секция 18 – 76 бюлетини, секция 19 – 69 бюлетини; за Дамянов – в две избирателни секции са доказани общо 18 бр. недействителни бюлетини, отбелязани с обезцветяващо мастило.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен срок.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


118525