Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Референдумът в Макед...
Референдумът в Македония върви към провал

Референдумът в Македония върви към провалРеферендумът в Македония изглежда ще пропадне поради твърде ниска избирателна активност. Това показват последните данни за активността на вота, цитирани от македонските медии и от bTV.
 
Към 15:30 часа активността е малко над 22%, а това е далеч от целените от македонския премиер Зоран Заев поне 50% или малко над 900 000 гласоподаватели. Предвид тези показатели границата от 50% изглежда прекалено далеч.

Всъщност въпросът на референдума не беше директно свързан с договора с Гърция от Преспа, съгласно който Скопие принципно се съгласи да приеме името Република Северна Македония като ново име за Македония. Питането беше формулирано по по-различен начин: Съгласни ли сте да бъдат започнати преговори за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция? И макар допитването да е само консултативно, премиерът Зоран Заев вече обяви, че ако то е неуспешно, ще подаде оставка. Въпросът е обаче какво ще счете за „неуспешно” Заев? 

За да влезе в сила Договорът от Преспа след като беше ратифициран от македонския парламент, ще трябва да бъдат направени промени в конституцията. След това Гърция ще трябва от своя страна да ратифицира договора и да вдигне блокадата за членството на Македония, вече като Северна Македония, в НАТО и ЕС.
 
Иначе приближеният до ВМРО-ДПМНЕ вестник „Република” публикува материал, според който около обяд е стартирала нерегламентирана кампания със SMS-и, с призив към македонците да гласуват. От бившата управляваща партия, която официално бойкотира плебисцита, коментират, че трябва да има разследване и наказание за организаторите на кампанията.
Източник: https://www.actualno.com/

77479