Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Регистрирани са случ...
Регистрирани са случаи на Африканска чума по свинете в Русенска област

Регистрирани са случаи на Африканска чума по свинете в Русенска област
Българската агенция по безопасност на храните  потвърди две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в Русенска област в лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине – село Ценово, община Ценово, както и в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

 

Взетите проби от свинете са потвърдени на 16 юли като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). До този момент в Русенска област не бе констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

 

Припомняме, че областният управител Галин Григоров подписа заповед от 10 юли 2019 г. за умъртвяване до 20 юли 2019 г. на всички прасета, отглеждани в задните дворове  

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона. Както при предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

 

 

Източник:https://www.actualno.com/


106615