Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Румен Овчаров за дър...
Румен Овчаров за държавните бензиностанции: От тази трънка заек няма да изскочи

Румен Овчаров за държавните бензиностанции: От тази трънка заек няма да изскочиВ България има над 3400 бензиностанции, какво ново ще допринесат новите държавни, ако станат 3500 как ще се повиши конкуренцията. И от тази трънка заек няма да изскочи.

 

Така коментира бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред бТВ намерението на държавата да насърчи конкуренцията, като разкрие повече данъчни складове и даде достъп до тях на всички бензиностанции, както и да отвори верига от собствени бензиностанции.

 

Той отбеляза, че в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни. „Нямам усещането, че там са по – различни цените, а сравнено с България, тук са по-високи“, каза Овчаров.

 

„Данъчните складове са собственост на една група над 70%, заедно с още няколко от големите играчи на пазара те стават 90% собственици. Ако държавата иска по този начин да гарантира възможност за внос на горива, това е може би добър ход“, заяви Румен Овчаров. 

 

„Няма наоколо рафинерии, които да са с по-висока ефективност и по-високо качество на продукцията, от нашата рафинерия. Тя преди няколко години беше класирана на 7 място в света като качество на работата си, така че и от тази трънка заек няма да изскочи“, отбеляза той. 

 

Овчаров коментира и намаляването на ДДС за ресторантите и книгите.

„Решението за диференцирани ставки е правилно по принцип, друг е въпросът точно този сектор ли трябваше да обхване“, коментира Румен Овчаров по повод решението на правителството да намали данъка за ресторантите и книгите.

„Ако го разглеждаме като антикризисна мярка, в настоящия момент това е към един от най-тежко засегнатите сектори.

 

Чрез ДДС в Българи се събират над 40% от данъчните приходи. Въпросът е, че се подпомага сектор, а не стока – т.е. не търсиш възможност да решиш определен социален проблем. Представяте ли си, ако ресторантите решат да продават храна, ще я продават с ДДС 9%, а не като в магазина с 20%“, обясни той.

 

Управляващите искат да свалят Корнелия Нинова като лидер на БСП, отбеляза Овчаров, който е член на Националния съвет на партията. Според него те виждат заплаха в нея и очевидно използват всички възможности да отстранят тази заплаха. "Някои от факторите в БСП, някой волно, други неволно, играят под тази свирка", коментира Овчаров.   

 

По думите му  БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив. „За последните около три месеца ГЕРБ прие повече предложения на БСП отколкото за изминалите три години“, отбеляза Овчаров. 

 

„Партията БСП четири пъти на своите на най-големи форуми иска да избере лидера си на общопартиен избор, въпреки това в момента върви съпротива срещу този пряк избор. Няма да има никакво значение кого ще изберем, ако пак влезем в сериала скандал след скандал, тогава победителят ще е ясен“, категоричен беше Румен Овчаров. 

Той посочи бизнесменът и лидер на пловдивската структура Георги Гергов като един от бароните в БСП. По думите му той е лидерът на първа частна партия в България - „Георги Гергов – Пловдив“.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 


126471