Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Румънският парламент...
Румънският парламент гласува новото правителство на фона на мощни протести

Румънският парламент гласува новото правителство на фона на мощни протестиДнес двете камари на румънския парламент на съвместно заседание ще решават дали да подкрепят правителството на либерала Лудовик Орбан. До смяна на властта се стигна след като социалдемократите на Виорика Дънчила получиха вот на недоверие преди няколко седмици.

Букурещ осъмна с протести. Няколко хиляди души излязоха по улиците, за да се обявят срещу масовата незаконна сеч в страната.

 

Официално регистрираните случаи на незаконна сеч в Румъния са 12 500 от началото на годината. Страната се оказа най-бързо обезлесяваната членка на в ЕС. Според "Грийнпийс" на всеки час се изсичат около 3 хектара, което е безпрецедентно количество. ЕС неколкократно отправи предупреждения към Румъния, припони БНТ.

 

Обезлесяването може да доведе както до трайни климатични изменения, така и да до суша, която в последствие да причини пожари. "Обичаме горите си и няма да позволим да изчезнат!", издигат лозунга протестиращите в Букурещ. "Вместо да превърнат Букурещ в по-зелен град, каквито са тенденциите в западните столици, тук тече поголовно обезлесяване", обясняват говорителите на протестиращите.

 

Каква политика по въпросите за горите ще води новото правителство и дали ще бъде оглавено от Лудовик Орбан предстои да узнаем днес.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


116114