Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Русенските ловци пла...
Русенските ловци плашат с национален протест

Русенските ловци плашат с национален протестСпоред русенските ловци, разрешеният в момента индивидуален лов без кучета в засегнатите от африканската чума райони, е неефективен. Световната практика показвала, че успеваемостта му е не повече от 2 процента.

Те твърдят, че ако не се разреши в най-скоро време колективният лов, проблемът със заразата ще остане с години, защото тя ще продължи да се разпространява сред оцелелите диви животни.

 

Аз съм от Николово, Николово първи "падна". Гарантирам ви, че и до сега до оградата на свинекомплекса има диви прасета, които си живеят и които няма да умрат скоро. Имайте предвид, че във вътрешността на страната продължава да напредва чумата и тя няма да избегне нито един град и навсякъде ще отиде, казва Десислав Маринов - ловна дружинка село Николово.

 

Най-важното, според ловците, е колективният лов да започне максимално рано, а не от първата събота на октомври и да приключи след Нова година.

 

Има приготвен закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, който евентуално, ако бъде приет от парламента, министър Танева ще подпише заповед да се открие средата на септември и да бъде удължен лова на гонка до средата на март месец, обяснява Атанас Добрев - заместник-министър на земеделието, храните и горите:

 

Русенските ловци се заканиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще организират национален протест на 15 септември.

 

Източник:https://frognews.bg/


111145