Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / С. Кацарова: Господи...
С. Кацарова: Господи, опази ни от такъв несправедлив съд

С. Кацарова: Господи, опази ни от такъв несправедлив съдВсички сме разочаровани и естествено знаехме, че така ще се случи. Наистина видях от страна на съда такава незаинтересованост. Господи, опази ни от такъв несправедлив съд.


Това каза певицата Силвия Кацарова след днешното решение на софийския административен съд (АССГ) да отложи делото относно законността на наредбата за паркиране за 25 януари 2013 г., предаде репортер на БГНЕС.


Кацарова е част от движение ДНЕС, едни от инициаторите на многото протести против наредбата и Столична община(СО). За пореден път ни излъгаха, каза още певицата.


Официалната позиция на съда е : "Нови писмени доказателства по делото и такива на електронен носител е депозирал в деловодството на АССГ на 05.12.2012 гражданинът Пенчо Пенев, а в днешното съдебно заседание от СОС също представиха писмени доказателства. Жалбоподателите поискаха съдът да даде почивка един час за запознаване с тях, но поради големия обем на доказателствата и невъзможността страните да се запознаят с тях в такъв кратък срок, съдът отложи и насрочи делото за 25.01.2013 г. от 11.00 ч.


Съдът даде 14-дневен срок на страните да се запознаят с новите доказателствени материали, да представят писмени становища по тях, както и други доказателствени искания и оспорвания, ако имат такива. Необходимо е да се направи много внимателен анализ на новите доказателствени материали".


Решението предизвика бурно недоволство сред събралите се пред АССГ около 50 редовни участници в протестите против новата наредба за паркиране, които избухнаха в скандирания "Мафия" срещу представителите на столична община. "Една държава, нямайки справедливо решение на проблеми, нямайки законност, работи срещу държавността. Тези, които го правят, рано или късно ще бъдат сменени, ние няма да позволим повече да няма законност и държавност в България", каза Митко Гроздев, участник в протестите.


Това вече е абсурдна ситуация, заяви Анжелика Цокова, представител на движение ДНЕС. По нейни думи от общината се опитват по всякакъв начин да забавят делото, което против интересите на гражданите. А новите доказателства, внесени в последния момент тя определи като "колкото да ни заблуждават и да опъват още ластика". "Но нали знаете ефекта на ластика – колкото повече го опъваш, толкова повече обратната сила се връща", допълни Цокова. Представителката на ДНЕС каза още, че предстои да се вземе решение дали протестите срещу общината ще продължат, но според нея смисъл в това няма.


"Очевидно е , че управлението на Столична община е абсолютно глухо към проблемите на гражданите", заяви тя. Цокова определи като абсурден аудио материалът, представен от общината като доказателство това, че много неща са се подобрили след като е влязла новата наредба. "Аз живея в центъра на София и виждам какво се е променило. Просто хората започнаха да се крият и да лъжат доста по-умело. Да си изкарват колите извън синя и зелена зона и всякакви други упражнения, които българина винаги ще прави, защото вижда, че никой не му чува гласа", каза представителката на движение ДНЕС.


Музикантът Данчо Караджов определи днешното заседание като абсолютен фарс. На 25 януари сигурно отново ще бъде по същия начин, добави той. Караджов постави под "огромното съмнение" независимостта на българския съд, както според него някои господа се опитват вменяват. "Ако бяхте горе и бяхте видели колко скучаеха тези господа и се чудеха колко бързо да ни изгонят от залата, няма да повярвате. А това е съд, който все пак трябва да разреши някакъв казус, за който се борим", каза още музикантът.


Казаха ми, че за делото има запазени още две дати, значи сценария е предварително разигран,заяви Красимир Илиев, ищец по делото. На въпрос кой е облагодетелстван от решението на съда той посочи кмета на София Йорданка Фандъкова. Илиев цитира нейно изказване за това, че парите, събирани от зоните с платено паркиране, ще помогнат и за градския транспорт. "Ние, живеещите в "синята" и "зелената" зона не сме съакционер на градския транспорт. Целта е да се съберат едни пари, защото им трябват пари", заяви той.


Около 50 души се събраха по-рано днес пред сградата на АССГ в очакване на решението относно иска за отмяна на Наредбата за паркиране в центъра на София. Въпреки студеното време, някои от хората, вземащи редовно участие в протестите срещу "данък паркинг", излязоха пред сградата на съда, застанали зад транспарант "Вярваме във вашата справедливост".


Много от протестиращите носеха свещи в ръцете. Тези свещи са, защото съдебната система е в траур, в клинична смърт, обясни попизпълнителят Лорадо, който взема редовно участие в протестите. Той каза също, че днес очаква единствено справедливост и отмяна на цените за паркиране, които, според него, са неоправдано високи на фона на ниските заплати и пенсии. "Българите не са печатница за пари", заяви той. Попизпълнителят се оплака също, че колата му на няколко пъти е била вдигана от паяци, въпреки че била спирана извън синя или зелена зона

Източник: БГНЕС

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:


Пак отложиха делото за паркирането в центъра на София


3278