Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / С помощта на „ДНЕС” ...
С помощта на „ДНЕС” абонат на EVN спечели дело за завишени сметки за ток

С помощта на „ДНЕС” абонат на EVN спечели дело за завишени сметки за ток34-годишният Бялко Бялков е един от абонатите на EVN, които в края на 2012-а получават изненадващо високи сметки за ток. Вместо да я плати или да я размахва по протести, Бялко решава да търси правата си, включително по съдебен път. Обръща се за съдействие към адвокатите – доброволци от приемната на „ДНЕС” в Пазарджик.

А в началото на този месец спечели делото в Окръжния съд в Пловдив. Адвокат му е Тинко Василев – доброволец в приемната за безплатни консултации на „ДНЕС”. Ето и случаят, за който разказват доброволците ни.

Бялко е наемател на апартамент. Дели го с приятелката си. Ползват само една стая, а единствените им работещи електроуреди са бойлер, нетбук и конвекторна печка, предназначена за отопление на площ до 22 квадратни метра. Не включват готварска печка, климатик, хладилник, пералня или други консуматори на електроенергия.

За ток обикновено дължат по 50-60 лева на месец. До ноември 2012-а нямат месечно потребление, което да надвишава 70-80 лева. Ноемврийската фактура обаче е за двойно по-голяма сума. Става въпрос за 161.54 лева.

Парите се сторили много на Бялко, въпреки това, той ги платил. Но решил от този момент да пестят електроенергия. Въвел дори режим. Включвали бойлера само на нощната тарифа - между 4 и 6 часа сутринта, а не целодневно, както били свикнали. Конвекторната печка работела по за няколко часа вечер след 19 часа, когато се прибирали в квартирата.

„С цел икономия не позволявах да се включва дори осветлението, когато сме в коридора и се обуваме. Веднага смених лампата в единствената стая, в която живеем, с икономична, същото направих и с тази от тоалетната”, спомня си младият мъж.

Освен това, започнал да засича бойлера и единственият отоплителен уред в жилището, да изчислява изразходваните киловати и т. н. Според собствените му сметки, за декември 2012-а трябвало да плати най-много 90 лева.

На 16 януари отишъл да провери в офиса на EVN. Изненадата му била голяма, когато му казали, че дължи не 90, а 309.32 лева. Бил категоричен, че това е невъзможно, но се притеснил. Получил сърцебиене, завило му се свят и му прилошало.

Последвали сравнения с роднини и приятели кой колко е платил за същия период. Чувал суми между 100 и 130 лева за по-голяма консумация от неговата.

Следващата му стъпка била собствено проучване за това откъде идва грешката, защото нито за момент не се усъмнил, че грешка има. Проверявал в медии, чел в интернет.

Подал сигнал за необосновано завишена сметка в електроразпределителното дружество. Оттам му отговорили, че е извършена проверка по документи, че електромерът му отчита правилно и че сметката му е коректно начислена. Следователно трябвало да я плати.

Бялко обаче отказвал да го направи. Вместо това, с помощта на доброволец-адвокат от „ДНЕС” образувал дело в Районния съд в Пловдив. Настоявал, че електромерът не е изправен и че има проблем в отчитането на потреблението.

„По силата на закона и въз основа на Общите условия на EVN, елктроснабдителното дружество няма право да прекъсва електрозахранването, докато съдът не реши, че оспорваната сума действително се дължи. В разрез с това обаче, токът на г-н Бялков е бил спиран по за няколко часа - до ден”, уточнява адвокат Василев.

Районният съд се произнася, че искът на Бялко Бялков е неоснователен и го отхвърля. Това амбицира още повече младият мъж да се бори за справедливост, както самият той обича да се изразява. Обжалва решението на следващата инстанция, а на 4 юни тази година Окръжният съд в Пловдив го отменя изцяло и постановява, че Бялко не дължи на електроразпределителното дружество сумата от 309.32 лева.

Мотивите са, че EVN не е доказало какво точно количество електроенергия е доставило през въпросния период. Както и че попартидата на абоната не е водено редовно счетоводство. Не била доказана и изправността на електромера.

„На измервателния уред има поставен стикер. Той обаче показва главно, че към 2008-а електромерът е бил проверен и е работел нормално. Но това съвсем не означава, че през следващите 6 години - до 2014-а, когато би следвало да се извърши следващата проверка, с уреда не е възникнал някакъв проблем”, уточнява адвокат Василев.

Решението на Окръжния съд в Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване. А ищецът Бялко Бялков казва: „ Решението на Окръжния съд върна вярата ми в българското правосъдие. Убеди ме, че един обикновен гражданин, какъвто съм аз, може да се изправи успешно срещу монополист в съдебната зала”.

А в заключение адвокат Василев посочва: „ Срещу EVN по-често се печелят дела за завишаване на сметки за минал период. Това е т. нар. корекция на сметка за минал период. Инспектори на дружеството извършат проверка на електромера и начислят на абоната още суми за плащане например с година назад, тъй като проверката е установила, че уредът не е бил изправен. В случая на г-н Бялков обаче става въпрос за текуща сметка.”

Друга интересна подробност от това дело е, че в общите условия на EVN има изискване сметките да се плащат от собственика на жилището, с изключение на случаите, в които той е заявил, че има наемател и това ще е негов ангажимент за срока на действие на договора за наем. Наемодателят на г-н Бялков го беше сторил, но въпреки това, от EVN активно оспорваха правотата на наемателя да води подобни дела. Ние обаче успяхме да докажем, че не само собственикът може да бъде ищец.

 

11.07.2014


1182