Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / С послания на фасада...
С послания на фасадата на университет в Румъния поискаха оставката на министъра на правосъдието

С послания на фасадата на университет в Румъния поискаха оставката на министъра на правосъдиетоВ североизточния румънски град Яш поискаха оставката на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер чрез послания, прожектирани на фасадата на университета, на който настоящият министър е самосуспендирал се ректор, съобщава информационният сайт Зиаре.

Около 19,00 ч. снощи пред най-старото висше учебно заведение в Румъния - Университета "Александру Йон Куза" в град Яш, започна протест с искане за оставка на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер. Участниците в демонстрацията обвиниха министъра, че се е превърнал в "слуга" на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. Протестът бе организиран от асоциация "Еволюция в институция", предаде БТА.

На фасадата на Правния факултет на университета с лазерни светлини бяха прожектирани призиви към Тоадер да подаде оставка. Тудорел Тоадер бе избран за ректор на Университета "Александру Йон Куза" през 2016 г. и все още фигурира като такъв.

"Тоадер няма какво да търси в този университет. Няма какво да търси и на поста министър, да си ходи. Да разбере, че не може да правиш закони за един престъпник. Започна мандата като министър технократ, мнозина му повярваха, но се видя, че за него е важно да бъде слуга на Драгня", заяви един от инициаторите на протеста.

В зоната на университета дойдоха и представители на жандармерията, но до инциденти не се стигна, съобщава Зиаре.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


80507