Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Само с препоръки не ...
Само с препоръки не става >> МЗ препоръча сестрите да получават 80% от заплатата на лекар

Само с препоръки не става >> МЗ препоръча сестрите да получават 80% от заплатата на лекарЗдравният министър Кирил Ананиев тръгва по болниците в страната, за да разяснява новата методика на МЗ, по която лечебните заведения да формират заплатите на работещите в тях, съобщиха от министерството. Методиката, която беше обещана като начин за постигане на по-справедливи възнаграждения на медицинските сестри, предвижда съотношението на основното възнаграждение да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар. Спазването й обаче ще е по желание, а не задължително за болниците. 

Тъй като в момента санитарите масово получават минималната работна заплата - 560 лв., то според методиката вероятно сестрите трябва да вземат поне 950 лв., а лекарите - 1200 лв. Толкова е заложеното и в действащия колективния трудов договор, който редица болници не успяват да спазят. Сестрите пък протестират с искане за възнаграждения от поне две минимални работни заплати. 

"Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения", е обяснил Ананиев, цитиран от пресцентъра на МЗ. При протестите на сестрите обаче Ананиев сочеше именно новата методика като начин те да получават по-достойни възнаграждения. "Това, което предложих и за мое голямо щастие беше прието от протестиращите, е да разработим една методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и частните", обяви през април Ананиев пред БТВ. 

Това ще е поредното неспазено обещание спрямо специалистите по здравни грижи. Тази година кабинетът отпусна два пъти извънредни средства - общо 80 млн. лв., за болниците, като и за двата транша се твърдеше, че ще отидат и за ръст на заплатите. Сестрите твърдят, че и да има такъв, той е символичен. 

Затова, освен че ще разяснява методиката за заплатите, Ананиев ще проверява и къде са отишли извънредните пари. "Започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново", каза той. "Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които МС, МЗ и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения. Допълнителните пари трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения", обявиха от МЗ.   

ПРИОРИТЕТИ 

„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптера за медицинска авиация. Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“, обяви още Ананиев. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/


104134