Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Само толкова?! >> Ев...
Само толкова?! >> Европейската банка: Корупция, лоши пътища и мръсен въздух спъват България

Само толкова?! >> Европейската банка: Корупция, лоши пътища и мръсен въздух спъват БългарияПоизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор.

Това са част от заключенията в анализа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

 

В анализа за изминалите години от банката посочват, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.


Изрично се подчертава също, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Допълнителни проблеми създава и увеличеният трафик.


ЕБВР отчита, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни трудности се посочват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени, пише още "Дневник".


За най-голямо препятствие за управлението от банката за развитие посочват корупцията и върховенството на закона.


Новата стратегия за работа на ЕБВР в България до 2025 г. се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор, който сега е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на икономиката.


Според банката преходът на страната ни към зелена икономика трябва да бъде фокусиран върху устойчивата енергия и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е отчетено, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страните в ЕС.


Анализът констатира, че България все има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци в ЕС, а рециклирането остава ниско на ниво. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Бойко имат право да го обичат..."

"Спасителят" Бойко ни избави от поредната злина

Манолова – една крехка жена, срещу един не на място... мъж

Хвърляй прах в очите

Национална стратегия за заличаване на България

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Почти като скръбна вест

Оставки без минавки и напред..., но всичко има и начало, и край

Лъжи на килограм! >> Вместо ръст на заплатите, сестрите пак получиха обещание

Продължаваме да горим... от бедност и отчаяние. Достатъчно!

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Hикой не може да обещава като теб

Прилича на преврат: Борисов вече нищо не може да направи120204