Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Самодоволна самозабр...
Самодоволна самозабрава >> ДФЗ загуби срещу APIA с 4:0. В разгара на скандала началници от Фонда ритат мачле

Самодоволна самозабрава >> ДФЗ загуби срещу APIA с 4:0. В разгара на скандала началници от Фонда ритат мачлеФутболният отбор на разплащателната агенция Държавен фонд земеделие (ДФЗ) е загубил тази сутрин с 4:0  полуфинал срещу отбора на румънската разплащателна агенция APIA. Това е станало в рамките на Първия футболен турнир на европейските разплащателните агенции, организиран в Букурещ от 12 до 15 май.

На снимките, изпратени от румънския журналист Атила Биро личат главния секретар на ДФЗ, директори на дирекции, сектори и други лица на отговорни позиции във Фонда, който през последните дни е в епицентъра на скандала “Къщи за тъщи”, заради който бившият шеф на фонда министър Порожанов подаде оставка.

В отбора са: Първият горе – Атанас Банев (експерт Дирекция “Информационни технологии”), четвъртият горе – Момчил Ганев (портиер), шестият горе – Пламен Стоянов (началник Отдел “Контрол върху обществените поръчки”, също така “Бистришки тигър” (“Витоша Бистрица”), единадесетият горе е Никола Попов (гл. експерт частни мерки “Оторизация”, известен съдия , син на Антон Попов (шеф в БФС)), четиринадесетият горе – Димитър Стефанов (Главен секретар на ДФЗ, иначе бивш финансов директор на ЦСКА). Първият долу е Ангел Банев (гл. експерт “Директни плащания”), третият долу е Калоян Костадинов (Директор Дирекция “Договориране по ПМРСР”, син на Евтим Костадинов, шеф на Комисията по досиетата с изтичащ мандат). Шестият долу е Ганчо Иванов (Главен експерт Областна дирекция – София град), а деветият – Добромир Милев (Началник Отдел “Дистанционно проучване” към Дирекция “Технически инспекторат”).

Сегашният шеф Живко Живков не е участвал в мача, а от Пресцентъра на ДФЗ твърдят, че е на работа. Острието на ДФЗ е Пламен Стоянов, който е началник отдел “Контрол на обществените поръчки” и освен това играе за отбора на премиера Борисов “Бистришките тигри”. Вчера, след като прие оставката на Порожанов, премиерът Борисов също отиде да изиграе един мач.

От Пресцентъра на ДФЗ се затрудниха да изброят играчите и техните позиции във Фонда, както и да кажат дали те са в отпуск или в командировка и поискаха да им бъдат изпратени писмени въпроси.

Българският отбор на ДФЗ. Снимка от Фейсбук страницата на турнира.

Българската разплащателна агенция ДФЗ управлява милиарди плащания за земеделието и програми финансирани с европейски пари. Както стана ясно от разследвания на Биволъ, с тези пари се е злоупотребявало масивно в проекти за къщи за гости, които се оказват частни вили,  старчески домове градени като хотели, строежи на селски пътища с некачествени материали, паткарници без патки и други способи.

Румънската агенция APIA също е замесена в звучни скандали за злоупотреби с еврофондове. В един от тях, разследван от Биволъ и Rise Romania, участва и българската Първа инвестиционна банка (FIBANK). Според обвинителния акт на Румънската антикорупционна прокуратура, ръководни кадри от банката в сговор с Иван Танев – Универсалния и Мила Георгиева – Кървавата са откраднали от APIA 26 милиона евро с подправени документи. Бившите шефове на APIA бяха зрелищно арестувани преди няколко години, но в България прокуратурата бездейства и разследване по случая не се води.

 

СНИМКИ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://bivol.bg/


99546