Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ официално извест...
САЩ официално известиха ООН за оттеглянето си от Парижкото споразумение

САЩ официално известиха ООН за оттеглянето си от Парижкото споразумениеСъединените щати са подали официално уведомление до Организацията на обединените нации за намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, съобщи Държавният департамент.  С тази стъпка Вашингтон дава ход на процедура, която ще отнеме една година, пояснява "Ройтерс".

В съобщението към ООН американският държавен секретар Майк Помпео подчертава, че споразумението е "несправедливо икономическо бреме" върху икономиката на Съединените щати.

Парижкото споразумение от 2015 година за първи път обедини близо 200 държави зад една обща кауза - ограничаване на глобалното затопляне и свързаните с него екологични, демографски и икономически заплахи.

Съединените щати - един от водещите замърсители - обявиха намерението си да се оттеглят от пакта за климата броени месеци, след като Доналд Тръмп пое президентския пост през 2017 г.

Същевременно президентите на Франция и Китай - Еманюел Макрон и Си Цзинпин, ще подпишат договор, който съдържа формулировка за "необратимост" на Парижкото споразумение за климата. Това съобщи служител във френското президентство, който придружава Макрон на официалното му посещение в Китай. Пред репортери в Шанхай пожелалият анонимност служител изрази съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от споразумението.

 

Източник: www.bnr.bg


116168