Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сбогом, Гинке. Здрав...
Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари!

Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари!Коментар на Манол Николов


Чухте ли за ужасяващата случка с убитите кончета, изоставени на студа и глада? А видяхте ли собственика, прибрал хиляди левове от евросубсидии, който с усмивка и самодоволство признава, че всяка година загиват по 20-30 животни, и че никой няма да го пипне дори и с пръст? А за китайската космическа станция, срещу която министър Какарачанов беше насъскал цялата българска армия... Без съмнение сте чули. Ако ли не, по всяка вероятност живеете в гората или някое затънтено селце, а наоколо няма нито телевизори, нито телефони... Защото това е новината, която се върти цялата минала седмица по всички канали, вестници, радиа, сайтове... Не казвам, че случаят с кончетата не е ужасяващ. Не казвам, че той не е повече от показателен за това какви безотговорни, граничещи с престъпници хора прибират европейски пари без да правят каквото и да било. Не казвам, че този изверг - собственикът не трябва да си получи заслуженото.

Но въпросът е съвсем друг. Това ли е най-важното в тази държава? Защо винаги, когато избухне нещо скандално, изведнъж излизат умиращи кончета, болни лъвчета-страдалци, лекар, убил рецидивист, защитавайки мазето си, падащи космически отломки... И как така не свършиха за правителствения пиар бръмбарите, гущерите, зелените еуглени..., които да спасяваме? А кога ще дойде ред на хората?

 

Медиите са най-могъщият инструмент, използван от управляващата класа за манипулация на масите. Те имат силата да оформят и моделират мненията и отношенията, дори да определят кое е приемливо и кое не в обществото. Ето защо през годините на прехода (че и много преди това) сме свидетели на редица сценарии от политическите кукловоди, които да насочват общественото мнение в една или друга посока.

Един от най-често използваните похвати, а и най-добре действащият е т.нар. разсейване. При него се отвлича вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения и събития, изпращани до нас чрез медиите от управляващия страната политически и икономически кръг. Постоянното отвличане вниманието на хората от реалните социални и обществени  проблеми и облъчването ни с теми, които нямат реално значение за голяма част от гражданите гарантира на управляващите, че хората ще са винаги ангажирани и вниманието им ще е заето с различни, наистина драматични, но несъществени  случки и така  нямат да имат време да мислят за тежката и тъжна реалност около нас, за проблемите, които ни заливат всеки ден, за жестоките цени по магазините, които ни дерат по 100 кожи.

 

Точно това се случва и сега. Скандалът с ЧЕЗ и кражбата на 16 млрд. лева ДДС потънаха в медийната мъгла от мъртви кончета. За цвят се появи една напълно провалена за България среща между ЕС и Турция във Варна. ЛИНК Но тя даде повод да се прикрие напълно кухото европредседателство на България, за което правителството се говори близо година преди да стартира. И като става въпрос за европредседателството за последната една година управляващата партия се забърка в поредица от скандали. Само през миналата година се „насладихме“ на „Суджук гейт“ и „шуробаджанащина“ (Скандал, при който депутат от ГЕРБ се оказа виден рекетьор, който си поръчвал тонове безплатни суджуци от името на премиера). Последва го „Хасково гейт“, при който друг депутат от ГЕРБ (и шеф на парламентарната Комисия по енергетика) Делян Добрев се озова в ролята на основен кадровик в Хасково, където всички заемащи ключови управленски позиции се оказаха негови близки и/или роднини. Не може да пропуснем и „Тодоров гейт“, който отнесе главата на друг депутат от ГЕРБ – Антон Тодоров, известен с това, че преди да стане част от най-голямата парламентарна група, беше върл противник на същата тази „шайка“ и дори я описа в книга. Не на последно място дойде и „Дебили гейт“, когато депутатът от БСП Иво Христов провокира обществото с репликата, че 80% от българите са дебили. А накрая се пръкна и  „Ограда гейт“ – скандал, който продължава и сега.

Спомняте ли истинските важни неща? Ако ли не, ще ви ги припомня:

 

1. Никому неизвестна собственичка на фотоволтаични паркове - кака Гинка реши да купи ЧЕЗ. Откъде извади парите никой и до днес не знае, но тя твърди, че добри банки ѝ помогнали в нужда. Властта ту я припознаваше, ту не, но накрая реши да сложи ръка върху сделката на Гинка и да влезе в играта. Борисов поиска правителството да купи ЧЕЗ, а Гинчето не можа да му счупи хатъра. От Чехия обаче обявиха, че не искат държавата да се меси в частните им далавери. Накрая парламентът направи една комисийка, за да следи процесите.

След поредица от разследвания в сайта Биволъ стана ясно за топлата връзка между Интерком и господаря на Банкя – Бойко Борисов. Тоест премиерът просто иска да си купи най-голямото електроразпределително дружество у нас и да си цоца печалбите. Ако пък сделката се провали след много шум и обществено недоволство, то държавата (разбирай Бойко Борисов) ще поиска пълен контрол над ЧЕЗ и печалбите, чрез държавно участие, оправдавайки се, че това е желанието на народа. От държавната ясла най-сладко се бозае...

Разбрахте ли нещо? И да не сте, не е важно. Дори големите енрегийни спецове още не могат да разберат. Едно е ясно – сделката е мръсна, много, много мръсна. И става въпрос за пари, много, много пари. А Борисов и компания не желаят да седят в страни от случващото се. Накрая след всичко това отново сметката ще я плати българският народ. Аз, вие!   

 

2. В продължение на години държавата не е успяла да събере ДДС от длъжниците и така са се загубили 16 млрд лева! Както казва Слави: "Това са повече от 4 КТБ-та!" Това са пари, които държавата като лош стопанин е пропуснала да вземе от стотици приятелски фирми и така леко, леко те са се плъзнали от единия джоб в другия.

Сега разбирате ли защо кончетата и китайската космическа станция не са най-горещата тема на деня? Докато ние говорим и роним сълзи за кончетата, ни ограбват и то жестоко. Вземат от хляба ни, от този на детето ни, на родителите ни. Събличат дрехите ни и ни изхвърлят на боклука. Това се случва, точно сега и точно в този момент.

През последната седмица на преден план излезе и международният скандал с убития във Великобритания бивш руски шпионин. По телевизиите се заредиха посланици, международни експерти. Борисов привика посланика ни в Москва. Цветанов се затюхка за "тежките политически решения", които трябва да вземат и се изгърби и чак преигра в ролята си на лошото поамеариканско ченге... И това на фона на смешно-жалката новина за 40-те лева "надбавки" за най-бедните пенсионери за Великден.

Скандалът с кончетата, падащата китайска станция и убитият руснак ще ни държат влага още няколко дни. По всяка вероятност до Великден ще излезе още нещо. Може да е дребно, но веднъж завъртяно по всички медийни канали ще се превърне в "новината на деня". А ние пак ще седим пред телевизора, ще цъкаме и ще се вайкаме за поредната "трагедия", забравяйки за истинската трагедия, упадък и крушение на нашата държава и народ... И после идва време за зелена салатка, някое яйце и ако имаме пари и за италиански козунак и печено агне.

А после? После какво? Пак същото.

Докато ние не решим, че е време НИЕ ГРАЖДАНИТЕ да изхвърлим боклука...

Снимка: Фейсбук

 

Вижте и други материали по темата:

Скандалът „Йончева-Борисов“, все същият филм: ПР за отвличане на вниманието.

Слави за откраднатото ДДС: Това е повече от 4 КТБ-та

Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя

 

 

 


58449