Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сделката за ЧЕЗ: Хро...
Сделката за ЧЕЗ: Хронология на хаоса

Сделката за ЧЕЗ: Хронология на хаосаТя се превърна в основно политическо събитие, което силно разтресе властта

Управляващите само за дни сменят коренно позициите си, без да се замислят за последиците от своите решения

Изминаха по-малко от два месеца, откакто стана ясно, че българските активи на CEZ ще бъдат купени от малката фотоволтаична фирма „Инерком”, собственост на Гинка Върбакова. Ден след ден несигурността около сделката расте, излизат все повече въпросителни за скрита собственост, несигурното финансиране, капацитета на фирмата да управлява такава стратегическа инфраструктура и т.н. Шумът е много, но конкретни отговори и резултати няма. 

Image result for Сделката за ЧЕЗ: Хронология на хаоса

През изминалите 40 дни продажбата на ЧЕЗ се превърна и в основно политическо събитие, което силно разтресе властта и я вкара в обяснителен режим. Управляващите се притесниха, че скандалите около сделката са саботаж срещу тях и "гадовете", по думите на премиера Борисов, са си поставили за цел да го свалят от власт за втори път (както стана през февруари 2013 г.). 

Едно от най-притеснителните неща обаче са действията на управляващите през тези два месеца. Те най-меко казано са хаотични. Представителите на правителството и на управляващата коалиция заемаха диаметрално противоположни позиции само за дни. Веднъж казваха, че държавата не е добър стопанин и не бива да се меси в сделка между частни фирми. Друг път, че държавата трябва да участва в сделката под някаква форма и да гарантира сигурността на енергийната система. И после пак се върнаха на тезата, че не е добре правителството да се връща като собственик в ЕРП-то, откъдето излезе само преди няколко години. 

Сагата започва на 22 февруари 2018 г., когато Надзорният съвет на чешката енергийна компания CEZ взима решение да продаде активите си в България на фотоволтаична компанията „Инерком България”, създадена година по-рано и известна само на ограничен кръг хора от сектора. По-долу изваждаме най-важните според нас публични изказвания на всички отговорни лица, участващи в този хаос от идеи и действия. 

23 февруари, Делян Добрев: „Продажбата на активите на CEZ на малка пазарджишка фирма за мен е смущаващо. Първоначално това ми прозвуча като фалшива новина”. 

В медиите излиза информация, че енергийният министър Теменужка Петкова е кума на семейство Върбакови. 

23 февруари, Теменужка Петкова: „Разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави. Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума. И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката". 

25 февруари, Бойко Борисов: „Тя (сделката) е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите”. 

27 февруари, Бойко Борисов: „Тука не става въпрос само за единия оператор. Г-жа Нинова, разбирам я, казва да се откупи, да се национализира тази сделка. Но има още два оператора. За другите 5-6 млн. българи няма ли същото да важи? И ако ще влизаме и ще търсим инструменти да се национализира и да се изкупуват проценти, то тогава питам, защо само за едното дружество, а не и за трите”. 

„Собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова, която се обяви за купувач на българските активи на ЧЕЗ, всъщност ще притежава само 10%. Останалата част от дела ще отиде в руско-грузински офшорки, български и руски банки”. 

„Такава ювелирна операция ни спретнаха. Използваха ситуацията, че сме в чужбина, че сме ангажирани навън и направиха тази работа”. 

Гинка Върбакова е привикана на среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

Видимо притеснена, след срещата Върбакова участва в брифинг в Министерски съвет, от който става ясно, че заминава за Прага, за да пита CEZ възможно ли е държавата да получи контрол над ЧЕЗ под някаква форма. 

1 март, Гинка Върбакова: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията, която ще придобием. Заминавам за Чехия, за да разговарям с продавача и за възможностите, по които може да се случи това”. 

1 март, Владислав Горанов: „Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин. Разговорите са на твърде предварителен етап. Ако чешките продавачи се съгласят, държавата може чрез средства от бюджета или частно придобиване, да участва в сделката“. 

1 март, съобщение на правителствената пресслужба: "Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на CEZ Group в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни". 

4 март, Владислав Горанов: "Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение". „Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем, купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори“. 

6 март, Красимир Каракачанов: "Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова няма да бъде приета". 

7 март, Томислав Дончев: "Искането държавата да участва в сделката е продиктувано от това, че тя трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които с основание или без основание са тревожни. Борисов е поискал пълен контрол – 100% от собствеността на дружеството. Коментирани са от 34% до пълната собственост – категоричен отговор от нейна страна нямаше (на Гинка Върбакова - бел. ред.) и то не за друго, а защото е нужно и съгласието на този, който продава”. 

9 март, Алице Хоракова – говорител на чешката компания: "Чешката държавна енергийна компания CEZ започва проучване на възможността българската държава да участва в сделката за продажба на българските ѝ активи на „Инерком България“. 

12 март, Милена Стоева, председател на Борда на директорите на „Инерком България“: „Съгласни сме с финансовия министър Владислав Горанов и не вярваме, че придобиването на дял в бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес”. 

12 март, Теменужка Петкова: "Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги, ме задължава страшно много". 

13 март, Делян Добрев: "Сделката за продажбата на българската енергийна компания ЧЕЗ на „Инерком България” не застрашава националната сигурност на страната". 

14 март: Народните представители решиха да се създаде Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България. 

14 март, Теменужка Петкова: „За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”. 

16 март, Делян Добрев: "Държавата трябва да се меси умерено в частния сектор. Ако дадем функция на регулатора да спира или разрешава сделки в частния сектор, след месец ще стане така, че ще се одобряват сделки за мандри или хлебозаводи". 

3 април, Владислав Горанов: „Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин, да участва в придобиването - частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България. 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

Службите могат да проверят парите за сделката с ЧЕЗ едва след плащането

Гинка Върбакова на лов за вещици и ужасната рационалност на БСП

Трудни времена за ЧЕЗ. И три въпроса

Празни приказки* >> Комисията за ЧЕЗ в НС ще изслуша премиера и службите

В полза на Гинка?* >> Дончев: Решения в енергетиката е редно да се вземат за 10 години напред

Празни приказки* >> Парламентарната комисия за ЧЕЗ иска да знае как върви арбитражното дело

Скандалът продължава!* >> Чех, заподозрян в убийство преди години, в екипа на Гинка и "Инерком"

Грабеж на народа!* >> ЧЕЗ излиза на годишна печалба от 389 млн. евро при продажба на българските активи

За да отчетат дейност...!* >> Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в парламента

Държавата ще плати стотици милиони по арбитража, за да се включи в сделката за ЧЕЗ*

Цветанов: Ще обсъдим сделката за ЧЕЗ на КСНС при Радев на 24 април

От ЧЕЗ зависи дали премиерът на Чехия ще остане на власт

Вярва ли му някой?* >> Делян Добрев: Не знаех нищо за Гинка, но вярвам на службите

"Ще я финализираме, спокойно. А ти що не се преместиш в друга държава?"

Управляващите крият нещо ужасно от народа!

Бойко Борисов стои зад сделката за ЧЕЗ?*

Парламентарната комисията за ЧЕЗ е създадена да отвлича вниманието

А дали е така?* >> МВР няма нито един сключен договор с ЧЕЗ, увери Радев

Лъжите за АЕЦ "Белене" и ЧЕЗ (ВИДЕО)

ЕС ще погне „Инерком”, ако държавата участва в сделката

Скандал!* >> ”Инерком” не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България

КЗК се застрахова, че не проверява финансирането на Гинка

ГЕРБ проверява себе си?!* >> Антимонополната комисия уточни какво няма да проверява в сделката с ЧЕЗ

Сделката с ЧЕЗ се проваля. Стана ясно, че лъжат и Борисов, и Гинка, и банките

Първо Бойко да "прегледат"! >> ЕК ще гледа под лупа сделката за ЧЕЗ

Хората, които фалираха КТБ, стоят зад сделката с ЧЕЗ

Предварително договорени игрички* >> "Инерком" иска КЗК да провери сделката за ЧЕЗ

Проблеми със сделката за ЧЕЗ*

Поредното разтакаване* >> Специална комисия в парламента ще проверява сделката за ЧЕЗ

За министър Петкова няма защо да се ровим в парите на Гинка

Трансформациите на Борисов по казуса ЧЕЗ

Der Standart също писа за Гинка и ЧЕЗ

ЧЕЗ не желае държавата да влиза в сделката на Върбакова

Лъжи с високо напрежение* >> Не съм договорял сделката за ЧЕЗ с Андрей Бабиш

Имиджът на страната тотално се срина* >> Австрийски медии: "Гинка от Пазарджик" - новата постановка

Кой и на какво основание упълномощи Върбакова да представя България пред ЧЕЗ?

Какво се случва?* >> Шефът на ЧЕЗ: Бойко Борисов и хората му не ни искат в България

Вместо държавата да развали сделката с ЧЕЗ, тя иска да става съдружник на Гинка. Това е абсурд!

ЧЕЗнещото под килима

Игрите на властта* >> Държавата може да влезе в сделката след арбитража

КЕВР увери: Токът няма да поскъпне след сделката за ЧЕЗ

Валери Жаблянов захапа сделката за ЧЕЗ

Пълен обрат* >> Инерком обяви, че е против държавна намеса в сделката с ЧЕЗ

Комунистите настъпват педалите:* >> Славчо Велков посочи кои са наглите във властта

Странният случай ЧЕЗ-България, или защо властта ни мисли за шебеци!

 

 58472