Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сеч на правителствот...
Сеч на правителството от Брюксел! >> Нашите пари са като кръв за тези вампири в България

Сеч на правителството от Брюксел! >> Нашите пари са като кръв за тези вампири в БългарияС 35 гласа „за“ и 30 „против“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП прие резолюция, в която настоява да продължи мониторингът над България

 

С 35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. ”Нашите пари са като кръв за тези вампири”, каза евродепутатката Клеър Дейли на заседанието.


Тази резолюция ще бъде обсъдена в пленарната зала в понеделник.


Не би трябвало парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, но това става, заяви по-рано в рамките на заседанието на комисията евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли и даде за пример случващото се в България: „Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват, министърът на земеделието да им отговаря: „Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите“. Това означава подкупи за плащания за Covid-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи“.


В тази връзка Дейли определи позицията на Съвета за свързването на върховенството на закона с отпускането на европейски средства като „много слаба“.


В рамките на заседанието евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев оцени като стъпка в правилната посока представените вчера доклади на Еврокомисията за върховенството на закона: „Надяваме се, че европейският механизъм за върховенство на закона ще се превърне в основен елемент от инструментариум за върховенството на закона в ЕС и ще доведе до отпадане на други дублиращи се механизми за някои държави“.


В одобрения текст се отправя искане комисията да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.


Проектът е изготвен от председателя ѝ - испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент.


Гласуването става само ден, след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 

Правителството под обсада и от Брюксел >> Европарламентът готви втори шамар за България

Комисията LIBE: Парите на данъкоплатците в България се използват за обогатяване на кръгове до управляващата партия

”Политико”: България е най-зле след Полша и Унгария според доклада на ЕК за върховенството на закона

Брюксел се събуди и учуди: България е все същата

Провалите на България - прокуратура, корупция и медии

Еврокомисар Вера Йоурова: Подкрепяме протестите - те показват, че в българското общество се водят оживени дебати

Ден 84. Гражданите протестират срещу мутрите, а ЕК ни порица за корупцията (ОБЗОР)

ГЕРБ: Докладът на ЕК е обективен и положителен

България остава под двойно наблюдение от ЕК

Докладът на ЕК: Липсата на резултати в борбата с корупцията разпали протестите

Евродокладът: Българите протестират заради корупцията

Светослав Малинов: ЕНП ще се срамува от ГЕРБ. България 10 години се явява на поправителна сесия

ЕК посочва проблеми на България с корупцията, медиите и върховенството на закона

 

 


137954