Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Секретарката на Вале...
Секретарката на Валери Симеонов се разграничи от него! Марияна Николова се гъне на въпроса дали разбира от компютри, а отговаря за киберсигурността...

Секретарката на Валери Симеонов се разграничи от него! Марияна Николова се гъне на въпроса дали разбира от компютри, а отговаря за киберсигурността...Бившата секретарка на Валери Симеонов Марияна Николова, която беше назначена разграничи от думите му от преди няколко дни. Според Николова държавата не била в икономическа криза, а ДПС нямали повече влияние след напускането на Цветан Цветанов от важните постове в ГЕРБ, каквото твърдеше самият Симеонов преди няколко дни.

Както медията ни съобщи първо, с решение на Бойко Борисов Марияна Николова беше назначена за председател на комисията по киберсигурност. Това според нея било тъй като тя има опит в администрацията. "Функциите са ръководни в рамките на администрацията", заяви пред Нова телевизия вицепремиерката.

На въпрос все пак какви са нейните познания в областта и дали разбира от компютри, Николова се почувства неудобно като отговори, че всеки един работещ в администрацията трябвало да има минимална компютърна грамотност и отново заговори, че това било само координационен орган и да се изготвят стратегии.

Самата тя смятала да стартира работа, като предложи по-строги наказания за хакерите, като увеличаване на присъдата при компютърни престъпления от 5 до 15 години затвор. Щяло да се направи и хранилище, където да се събира информацията при евентуално хакване да бъде налична и защитена.

Николова разкри, че предложението идвало от премиера Бойко Борисов и е отправено на 19-ти август и било направено, защото тя била поела ресора за електронното управление, като не виждала прехвърляне на горещ картоф. Според нея ставало въпрос за ресорна отговорност и експертиза.

 

Източник:  https://pik.bg/


110464