Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сестрите вбесени от ...
Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатитеСпорът за отделените държавни средства за увеличение на заплатите на протестиращите от година медицински работници навлиза в абсурдна фаза. Здравният министър обяснява, че не е лъгал - нито той, нито премиера, и че 86 милиона лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри в страната ще има. Но то (увеличението) няма да е сега и те (парите) няма да са от държавния бюджет, а от буфера на Здравната каса. От Български лекарски съюз казват, че подкрепят здравния министър, защото му вярват и затова няма да протестират с КНСБ на 7 октомври. Тогава синдикалната организация свиква недоволни медицински работници заради неспазеното споразумение за колективен трудов договор от 12 май 2018 г. , според което парите на медицинските сестри трябва да се вдигнат от 700 на 950 лв. Затова протестиращите медицински сестри започват да работят по нов начин, заяви пред Actualno.com едно от лицата на протеста Веселина Ганчева.

"Ефект от горе надолу няма. Някакви методики ни се предоставят, милиони, които изчезват. Правим синдикати по места по болниците и започваме да си отстояваме правата на място. Ако и това не работи, организираме ефективна стачка в цялата страна. Ако и това не работи, напускаме. И тогава вече хората ще се осъзнаят, защото няма да има кой да ги лекува и те ще излязат на жълтите павета. Ако имат здрав разум, политиците трябва тутакси да се заемат с проблема. Той може да се реши за една нощ. Искаме да работим спокойно и да имаме достойно заплащане, нищо повече не ни интересува. И пациентите да знаят, че са в сигурни ръце, а не ги обслужват медици в деменция. 50-годишните сме най-младите..." Така коментира ситуацията медицинската сестра.

"Когато започнахме с първия протест на 1 март, ние бяхме организирани неформално. Вече сме официални лидери и се противопоставяме на статуквото една съсловна организация да ни представлява, защото за 20 години тя не е защитавала нашите интереси", допълва я от ефира на Нова тв Надежда Маргинова.

От Сливен – протестиращите медицински сестри обясниха, че реално вдигнатите пари са със 100 лв – толкова, колкото е било договорено с протестиращите преди месец. Отпуснатите пари от държавата обаче не са стигнали до тях и няма да стигнат. "Споразумели сме се до 31 октомври да не провеждаме стачни дейности. Ако не постигнем консесус за това заплащането на нощния труд да се увеличи, може би ще продължим с ефективните действия", каза Маргинова.

Министър Ананиев вчера призна, че 50-те милиона лв. са станали 6, но после започна да увърта как всъщност ще станат 86, защото ще дойдат от резервите на Здравната каса. Днес повтори версията си пред депутатите.

"86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. За това е. Основно е за това. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред".

Според сестрите парите, уж отпуснати за достойно заплащане на труда им, няма да стигнат до тях.

"Една велика трагикомедия – това мога да кажа, най-плачевното е, че се развива на високо държавно ниво. Смятайте каква безстопанственост има на средствата на цялото гражданство – моите, вашите, на всички. Даваме пари за здраве: не знаеш къде отиват, не знаеш какво ще се случи в болницата. Сега казват да си изработим парите, те били отпуснати, ама да си ги изработим. Значи да се молим да има болни, за да им сложим по три клинични пътеки на човек. Самата система принуждава работещите в нея да стават престъпници", коментира медицинската сестра Веселина Ганчева.

Така на практика тя заяви, че се увеличават клинични пътеки, за да се финансират частни болници, защото парите, които се отпускат за държавните – не се разходват правилно, какъвто, по думите ѝ, е случаят с карловската болница. Там има отпуснати пари за увеличение на заплатите – каза тя, но те са отишли за заплатата на главния счетоводител и секретарката. "Директорът обясни пред нас, че те имали висше образование и затова трябвало да получават по 1500 лв. А ние?", пита сестрата.

"Знаете ли, че след 13 октомври, когато медицинските сестри и лекарите от педиатричното отделение напуснат, болните деца ще трябва да се извозват до Пловдив? А те имат само 2 линейки на кръст. Много ми се иска гражданското общество да осъзнае, че специално за Карлово нещата са много критични. Те в момента имат специалисти, и вместо да ги задържат с някакви стимули, ги гонят. Това е престъпление. Да излиза в национален ефир директора на болницата и да обяснява, че са си оттеглили оставките, не са."

В същото време зам.-председателят на федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ д-р Пламен Радославов обясни пред Нова тв, че техният протест е вследствие именно на това – неспазените подписани споразумения за колективния трудов договор и минималната начална работна заплата на медицинските специалисти, които не са се повишили в цялата страна.

"Бутафорна история – е протестът. Да плащаш на някого за да отиде на протест ... Това, което правим ние е да обявяваме протеста и хорта на собствени средства и желание идват. Носят си сандвичи и са там. А какво правят синдикатите – дори храна в болниците нямаме, а по закон ни се полага. На закон и хартия го има, но не се изпълнява и така години наред. Говорим за 8-часов работен ден, допълнителни средства за лаборатории за работа с кръв, двойни графици ... и нищо. КНСБ е абсолютно паразитна структура. Абсолютно всички права, които имаме на хартия в болниците са затрити, къде са всички организации, които трябва да ни защитават. Това е пълен абсурд – да мълчат до момента", обясни Веселина Ганчева.

Модерните в момента контрапротести няма да правим, продължи Ганчева, правим нещо много по-смислено - информираме гражданите какво се случва в болниците, раздаваме брошури, излизаме с микрофони и говорим всичко както си е; всичко, с което се борим всеки ден. По места не можеш да се бориш сам, защото виждаш как колегите ти падат, и нищо не можеш да промениш, каза още Ганчева.

"Това вече няма как да се случи, започваме да правим синдикати по места. Ще работим по съвсем различен начин. В Сливен, в Карлово, в Ловеч... навсякъде. Не знам дали имаме и година. Буквално не знам как ще вържем графиците следващия месец в нашата болница. Срещаме се с депутати, те са съпричастни, но това няма да реши проблема. Питат ни как да променим законите. "Аз знам как да промия рана, за това съм учила, за това ми плащат, на тях им се плаща да правят закони, ние ли трябва да им кажем, те трябва да го направят. Да се съберат всички и да мислят", каза Генчева.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

Слави за лъжите към сестрите: Толкова ли е трудно да живеем нормално!?

Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желае

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Милиардите на Борисов стигнаха за 4 дефибрилатора. А с другите лъжи – повече!

Втора колективна оставка и протест на медицинските сестри от болницата в Карлово

 

 


113995