Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Шефът на БАБХ: Ако н...
Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до ВидинАко не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин. Това каза шефът на БАБХ Дамян Илиев по НТВ. От ден животните в няколко села се умъртвяват, за да се ограничи тежкото заболяване.

Това са правилата при вирусни заболявания. Надяваме се така да го ограничим. Контролът, който трябва да се осъществи не беше достатъчен. Има двата пръстена. Единият  е около 10 км. Зона, от която трябва да излизат коли, животни и продукция. Втората зона е да не излиза продукция за цялата страна.

 

Въпросът за болестта е несъстоятелен. Ние сме взели над 6000 проби и сме ги изпратили в Европа. Достатъчно е да се открие клиника. Почнат ли да умират животните, да знаете, че заболяването ще стигне до Видин. Трябва да защитим останалите животни. Бизнесът  е важен и ограничителните мерки трябва да са възможно по-кратки за страната. Трябва 6 месеца ограничителен режим. Успяхме да убeдим европейските структури,  че ще успеем да ограничим заболяването. Животните бяха здрави и с бруцелоза. Има животни, при които нямаше клиника, а бяха болни.

 

Невъзможно е лечение. Няма как да стане. Нашата цел е да ограничим заболяването. Трагедията разколебава хората, които контролират процеса. За това не мога да отстъпя въобще. Зная, че има емоция, но трябва да направим всичко професионално. Казват, че има конспирация.  У нас през  последните години имаше три заболявания. Това се дължи на нерегламентирано движение на животни. Рискът  за хората няма, освен икономически.

 

Източник: https://frognews.bg/

 


69426