Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Шефът на комисията з...
Шефът на комисията за личните данни със скандално признание! >> Получихме доклада на НАП, атаката засяга буквално всички!

Шефът на комисията за личните данни със скандално признание! >> Получихме доклада на НАП, атаката засяга буквално всички!Такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран, не скри той

 

Докладът на НАП за хакерската атака на приходната агенция е постъпил в Комисията за защита на личните данни, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ шефът й Венцислав Караджов.

Той не скри, че засегнати са почти всички български граждани, които някога са подавали данъчна декларация или са внасяли здравни вноски като самоосигуряващи се.

 

"Днес постъпи докладът на НАП и проведохме среща с ръководството на агенцията. Постигнахме нормално разбирателство за бъдещи проверки", каза още в началото на разговора в студиото Караджов.

Такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран, не скри Караджов.

 

Системи като тази на НАП трябва да подлежат на ежедневен и ежемесечен одит, категоричен е той.

"Хакерските атаки затова успяват, защото не знаеш кога да ги очакваш. Освен това, държавният сектор няма тези средства на модерния хардуер, които се използват в частния", посочи Караджов. Той каза още, че заради пробива НАП може да бъде глобена с до 20 млн. евро.

 

Караджов бе категоричен, че разпространяването на данни, добити в резултат на хакерската атака е незаконосъобразно. Защото изтеклте данни съдържат информация за трудови договори, здравен статус, имотно състояние.

Председателят на Комисията за защита на личните данни обаче помоли медиите, които разполагат с данните, изтекли от НАП, да не ги използват незаконосъобразно.

 

"Гражданите могат да подават жалби в съда. Ако гражданите искат компенсация, трябва да се обърнат към съда и да докаже, че са ощетени. В Комисия за защита на личните данни също могат да бъдат получени сигнали, но няма как да бъдат платени обезщетени. Съвсем скоро НАП ще обяви на чии данни са изтекли", каза още Караджов.

 

Очаквайте подробности!

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Председателят на КЗЛД за хакерската атака: Има достъп до данните на буквално всички българи

Слави: Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и да затворим тая „нема такава държава“?! Горанов да си заминава!

Владислав Горанов няма да иска оставки в НАП без установена вина

Докато властта е спала >> Хакерът Кристиян преди 2 г. доброволно си е признал пред "Господарите", че е атакувал МОН

Кристиян Бойков е хакерът, вижте го

Хакерът на НАП е Кристиян от Пловдив, преди 2 г. проникнал и в системата на МОН

В "Шоуто на Слави" експерт по темата с хакването на НАП

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Мощен удар за националната сигурност! НАП пробита! Данните на милиони граждани на показ! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

 

 

 106755