Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Шизофренно..., но пл...
Шизофренно..., но платено! >> Кольо Колев: Партийната субсидия да е 1 лев е популистко решение и руши устоите на демокрацията

Шизофренно..., но платено! >> Кольо Колев: Партийната субсидия да е 1 лев е популистко решение и руши устоите на демокрациятаРешението партийната субсидия да се намали до лев на глас е популистко, плоско и руши устоите на демокрацията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ директорът на социологическата агенция „Медиана” Кольо Колев. 

Според него това крие опасност партиите да бъдат подчинени на корпоративните олигархични структури. Според него този ход е плод на страх при управляващите и желание за връщане на общественото доверие. Това, което правят те, е нагло, коментира още той. 

„Това е без съмнение толкова див и плосък популизъм, който издава, че ГЕРБ е в паника след резултатите на евроизборите, където получи безпрецедентен нисък брой гласове. Такова предложение дойде от премиера и лидер на управляващата партия. Управляващата партия разполага с целия държавен ресурс и може да се финансира директно от него. Това не може да стане на светло, а на тъмно, чрез държавните поръчки, например. Ако вземем и това, на което станахме свидетели, когато финансовият министър директно нарушава закона, финансирайки партии“, обясни той. 

Кольо Колев предположи, че това решение е плод на плоски игри на „добри и лоши“, но едва ли това ще проработи дори и при средно и нискоинтелигентната част от българите. 

Когато здравия разум напусне властта, нацията трябва да се събуди, защото я чакат злини и нещастие. Крайно време е за смяна на властта, каза още той. Според него българския политически живот бива надценяван. 

Субсидията трябва да се прецизира, каза социологът и уточни, че тя трябва да бъде по-ниска за големите партии и по-висока за малките. 

Лишавайки останалите партии от тези субсидии, ГЕРБ си осигуряват много по-голям шанс за победа на предстоящите местни избори, добави той.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/


102747