Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ще има ли правосъдие...
Ще има ли правосъдие в тази държава?* >> Случаят с бития репортер на

Ще има ли правосъдие в тази държава?* >> Случаят с бития репортер на "Господари на ефира" - заради престъпление, замазано от БАБХДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": МЪЛЧИ СИ, ЗА ДА НЕ ТЕ НАБИЯТ

Само преди няколко седмици разследващи репортери на Биволь бяха тикнати в затвора, затова че са си позволили да търсят доказателства за корупция на високите етажи.

Тези дни отново разследващ журналист на "Господари на ефира" беше пребит, защото си е позволил да търси истината. 

Не случайно България е на 111 място по свобода на словото.  У нас истинска журналистика няма. У нас, ако се разровиш из купчината боклуци, те затварят или пребиват... А може би следващия път ще има и убийства. Защото държавната машина смазва всеки, който търси истината.

Защото ако си мълчиш, слушкаш и пишеш правилно, няма да пострадаш. И докато от една страна премиер-министърът на Република България Бойко Борисов се вайка и ги каканиже за бития репортер, то от друга страна чрез страх  и зависимости наложи за времето на дългото си управление невиждана цензура и контрол върху медиите. Насади небивал страх и автоцензура, непознати в Родината от началото на промените.

Та казват - крушката си има и опашка... Страховитата  цензура и роболепното мълчание от журналистите, роди девалвация, роди изхабяване на професията... Роди в края на краищата, неуважение и огромна липса на доверие към нея! Това роди и свободата, и смелостта, и дързостта на престъпниците, за да смеят да посегнат на журналист!

Е, приятели, не е ли време всички да се обединим и народ, и журналисти, да изчистим унижението и да променим системата! 

И да спрем да си мълчим. И да спрем вече да се страхуваме. Никога повече!

 

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Арестуваните журналисти: Ще търсим съдебна отговорност. ГДБОП: Не дължим извинение

Страх и цензура са обзели българските медии!

За медиите, карикатурата и страха на политиците

 

***************************************************************************************

Причината за нападението над репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, за което се разбра вчера (26 септември) е негово журналистическо разследване, което води към склад, доставял храни с изтекъл срок на годност. Припомняме, че Върбанов беше бит от трима души.

Оказа се, че Върбанов отишъл в склада във Велико Търново, откъдето идвала стоката. Той искал да събере още сведения за случая, след като властите преди време открили над 7 тона храни с изтекъл срок на годност. Веднага след проверката от този склад отново почнали да продават храни. След заснемане с дрон, "Господари на ефира" открили втори, прикрит склад, където имало още около 8 тона храни. Тези храни са попадали в баничарници, сладкарници, дори в детска кухня, твърди Върбанов.

 
Пребиха репортера от Господари на ефира Димитър Върбанов

Пребиха репортера от "Господари на ефира" Димитър Върбанов

Служители на склад са пребили репортера Димитър Върбанов, който работи в предаването "Господари на ефира", съобщи Нова телевизия. Върб...

Прочети повече

По думите на журналисти, въпреки институционално обещание стоките и продуктите да бъдат изгорени на екарисаж, това не се е случило. Нещо повече - храните останали "на отговорно пазене" в склада, като управителят Иван Иванов се разпореждал какво да става. Отидох с екипа да говоря с г-н Иванов защо продължава така, след като работници казвали, че Иван Иванов говорел, че не можел да бъде бутнат, стана ясно от думите на Върбанов.

Д-р Станимир Спасов е директорът на Областната дирекция на БАБХ. Именно той е човекът, който е обещал храните да бъдат премахнати и дори е говорил в началото на лятото, че храните са премахнати. Получихме снимка, че това не е така, заяви разследващият репортер

Иначе самият Върбанов е добре – той разказа лично в ефира на Нова телевизия подробности за случая. Той напомни, че предният път, когато бил нападнат – с чук, нападателят е бил глобен с 1000 лева.

Шефът на ГДБОП: Създава се усещане, че българските журналисти са нещо повече от българските граждани

Шефът на ГДБОП: Създава се усещане, че българските журналисти са нещо повече от българските граждани

Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволъ” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секрет...

Прочети повече

За случая е разбрал и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че "дал час и половина срок" да бъдат арестувани побойниците и да бъдат наказани "с цялата строгост на закона". "Знаете, аз само за кимване и намек, махам депутати от парламентарната група", добави премиерът колко е решителен.

Старши комисар Димитър Машов разказа повече – самият Върбанов е подал сигнал в 17:00 часа вчера, че е бил нападнат. Дошъл автопатрул и намерил журналиста да лежи пред склада. Заподозрените за нападението трима души са арестувани. Единият е управителят – Иван Иванов, а друг от задържаните е работник в склада.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Страх и цензура са обзели българските медии!

Тъпотията... като спасителка на властта

Движение "ДНЕС" помага на учениците

За Бога, братя, не яжте! (ОБНОВЕНО)

Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

ДНЕС в десет изречения: Тихо, трай! И си затваряй устата, за да не те арестуват (ОБНОВЕН)

Медиите нарочно мълчат за дарението на Слави Трифонов*


77138