Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ще пламнем! >> Експе...
Ще пламнем! >> Експерт: Въпрос на време е африканската чума по свинете да се пренесе в Южна България

Ще пламнем! >> Експерт: Въпрос на време е африканската чума по свинете да се пренесе в Южна БългарияВъпрос на време е африканската чума по свинете да се пренесе в Южна България, смята д-р Георги Желев от Ветеринарномедицинския факултет в Стара Загора. Той говори пред представители на бургаски общини в началото на мащабна информационна кампания. 

Близо 100 души от общините Айтос, Карнобат, Сунгурларе присъстваха на първата среща от информационната кампания, инициирана от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас: "Очаквам нова вълна на африканката чума по свинете", предупреди д-р Георги Желев стопаните и добави: "Заради тази неинформираност, заради тази немарливост,  просто очаквам наистина сега да има нова вълна. Дано не съм прав, но въпрос на време е тя да мине Балкана. Заболяването е тук, нивата е пламнала".

Прасетата, които се отглеждат в задните дворове, да бъдат заклани, преди да стигне до тях заразата, беше една от основните препоръки към стопаните. Освен това работниците и транспортните средства да преминават през дезинфекция и санитарен филтър. 

Д-р Желев препоръча да се използват спиртни разтвори с до 70% концентрат или препарата "Глутаров алдехид". Много от дезинфектантите се влияят от твърдостта на водата в отделните области и се оказват неефективни, посочи още д-р Желев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна


108234