Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Ще се изкъпете ли във фекалните морски води, осигурени Ви от Община Варна?

Ще се изкъпете ли във фекалните морски води, осигурени Ви от Община Варна?Благодарение на активното бездействие и фрапираща тромавост на Община Варна, от 20.08.2019 г. (поне по официални данни тогава ''ВиК-Варна'' сигнализира общината) във Варненското езеро, заради скъсана тръба, на денонощие се изливат средно около 8 300 куб.м непречистени битово-фекални отпадъчни води с високо органично и биогенно натоварване.

Това съвсем естествено влияе и ще влияе на туристическия сезон по цялото родно Черноморие, но не заради нас медиите, които пишем по въпроса, а заради безхаберното поведение на Община Варна. Така че г-жа Ангелкова ще има право, ако се разсърди на г-н Иван Портних, защото деветте месеца пасуване на общината все още нямат логично обяснение. А повод за сърдене имат и хилядите граждани на Варна, които са били държани в неведение.

Колкото и кметът на града Иван Портних да се опитва да избяга от отговорност, фактите са налице, като най-простичкият и важен от тях е, че собственик на тръбопровода е Община Варна. Освен това, във въздуха продължава да виси въпросът дали комисията, която е трябвало да провери готовия през 2011 г. обект (б.р. тръбата), си е свършила достатъчно добре работата, като това отбелязваме заради нивото, на което е намерена повредената тръба. То определено не съответства с проектните предвиждания.

Твърденията на Община Варна, че кораб минал и скъсал тръбопровода, са приказки, които също висят във въздуха. Морска администрация не е регистрирала подобен инцидент между 2019 и 2020 г.

Спуканата тръба в момента се ремонтира, като по думите на г-н Христо Николов, който е главен инженер във фирмата подизпълнител на ремонта, тръбата вече е запушена от двете страни и от нея не тече нищо. Думите на Николов са от 27 май, а само два дни по-късно, на 29 май, екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро по време на участието си в сутрешния блок на Нова телевизия заяви, че и към момента битово-фекалните води се изливат в езерото, което пък, от своя страна, е свързано с морските води.

Пред ФАКТИ казаното от Емил Димитров бе подкрепено от г-жа Стела Николова, общински съветник от ''Демократична България'' във Варненския общински съвет. ''В канално-помпената станция в Аспарухово, която обслужва 27 000 човека по официални данни, по неофициални във всички случаи ще са повече, там няма къде да се събират тези води, те отново се изливат във Варненското езеро, за което има резервна тръба, която е била използвана преди да се построи тръбопроводът. И всъщност сега тази тръба се използва и отново излива фекални води във Варненското езеро. Разбира се, тези фекални води, ние за това казваме фекални води, защото те в канално-помпената станция в Аспарухово имат някакви решетки, някакви пясъци, с които се отделят едрите отпадъци, но реално по-сериозно пречистване, химично, в канално-помпената станция не може да бъде извършено. Преди да стане канално-помпена станция в Аспарухово е имало някаква пречиствателна станция, която естествено не е могла да покрие нуждите на разрастващите се квартали Аспарухово и Галата. Поради това през 2009 г., въпреки че е имало проект за пречиствателна станция в самото Аспарухово, без такъв тръбопровод, без такива сложни изпълнения, които не могат да бъдат проверени, или явно е много трудно да бъдат проверени, се решава да бъде прокаран този тръбопровод, който отива в пречиствателната станция в село Тополи, което се намира на отсрещния бряг на Варненското езеро. Фактически там водата се пречиства'', заяви пред медията ни Николова.
 
''На 29 август Община Варна свиква комисия от Басейнова дирекция ''Черноморски район'', РИОСВ-Варна, ''ВиК-Варна'' и т.н., това са отговорните институции, които трябва да решат как да се реши проблемът. Най-интересното е, че РИОСВ-Варна получава това писмо чак на 2 септември, а комисията се е състояла 4 дни преди това. Разстоянието между РИОСВ-Варна и Община Варна е около 1.5 км. Аз не мисля, че Община Варна не е могла да уведоми РИОСВ, ако желае. Както и да уведоми варненци, защото ние сме потресени от факта, че на нас никой не ни е казал, че във Варненското езеро се изливат тези фекални води. Кметът Портних пък, неглижирайки проблема, ни казва, че преди 2011 г. те така са се леели и ние няма от какво чак толкова да се фрустрираме. За мен това е изключително арогантно, да не кажа някоя по-сериозна дума. Никой не ни уведоми за случая, никой не ни уведоми да не ядем миди, които се вадят от Варненското езеро, никой не ни уведоми да не ядем риба, никой не ни уведоми да не се къпем на Аспаруховия плаж. Ние живеем в 2020 г., 5 млн. европейски средства са похарчени, за да не се леят във Варненското езеро фекални води. Освен това то е защитено по Натура 2000 по отношение на директивата за опазване на дивите птици, а бива замърсявано по всички всевъзможни начини. Отгоре на всичко общината ни, която е собственик на тръбопровода, ни казва, че няма никакъв проблем. А в същото време институциите излизат с данни за завишени показатели на азот, липса на кислород в пъти, повишен фосфор в пъти, но Басейнова дирекция казва: ''Ние не можем да кажем дали това нещо e от тръбопровода''. От кое да е?'', запита Стела Николова пред медията ни и с категоричност отбеляза, че Басейнова дирекция ''Черноморски район'' е институцията, която трябва да каже на какво се дължи замърсяването в езерото.

От ''Демократична България-Варна'' са отправили официално питане до ''ВиК-Варна'', като на въпроса им ''Откога не постъпват фекални води в тръбопровода, който пристига в станцията в село Тополи?'', от политическото обединение все още не са получили официален отговор.

Показателен факт е, че нито една друга опозиционна група във Варненския общински съвет не е подкрепила предложението на общинските съветници от ''Демократична България-Варна'' да се свика извънредна сесия на Общинския съвет, която да разнищи проблема и да окаже натиск на Община Варна, за да се заеме тя по-бързо и адекватно с екологичната катастрофа във Варненското езеро. 

Предложение за свикване на извънредно заседание на Комисията по околна среда към ОС, също не е уважено.

Адв. Стела Николова, в качеството си на общински съветник във Варненския общински съвет, е сигнализирала Варненската районна прокуратура за бездействието по проблема от страна на отговорните институции, като по сигналът ѝ вече е образувана проверка. От друга страна, Окръжна прокуратура - Варна е образувала две проверки във връзка с публикациите в медиите за това, че тръбопроводът не е закопан под дъното на Варненското езеро, както е било предвидено по проект. Но по думите на адв. Николова това няма връзка с фактическото замърсяване на Варненското езеро, тъй като от Окръжната прокуратура разследват само какво се е случило през 2011 г., когато е монтиран тръбопроводът.

Общинската съветничка  адв. Николова успява да открие експерт, който е напуснал Басейнова дирекция ''Черноморски район'' през 2018 г., а заедно с нея си е тръгнал цял един отдел.

В експертния си анализ, направен по молба на общинската съветничка Стела Николова, г-жа Таня Милкова изразява аргументирана убеденост, че течът на фекално-битови води от скъсаната тръба във Варненското езеро е причината за неговото сериозно замърсяване, а също така и за измирането на много риба. За жалост, в анализа си, тя прогнозира и допълнително влошаване на ситуацията в езерото.

Представяме Ви анализа на г-жа Милкова в снимковия материал по-долу:


Общинската съветничка от ''Демократична България'' ни разказа, че миналата година за същите повишени показатели в язовир "Пчелина'', тамошната Басейнова дирекция ''Западнобеломорски район'' заключава, че замърсяването на язовира се дължи на фекални води.

Друг важен момент, който медията ни научи е, че водолазен екип открива скъсаната тръба чак на 21.01.2020 г. Сами забелязвате, уважаеми читатели, това са цели 5 месеца, след като в Община Варна са разбрали, че има сериозен проблем с тръбата, която води отпадните води на кварталите ''Аспарухово'' и ''Галата'' до пречиствателната станция на Варна. Водолазни екипи са изпращани и през лятото, но те не открили тръбата. Всъщност, екипът, който я открива на 21 януари тази година, успява поради това, че най-после е било решено да се направи сонарно изследване с дълбоководен сонар. От ФАКТИ се питаме: какво е наложило да се чака толкова дълго, преди да се използва сонарното изследване?!!! Предположението е, че не са имали време, все пак предстояха избори. 

Трудно е да се повярва, че Община Варна не е имала пари своевременно да ремонтира тръбата, тъй като бюджетът ѝ за 2019 г. бе близо 500 милиона.

''Кафявото не са фекалии, това е цъфтящият фитопланктон, който се храни с фекалии. И тъй като тръбата продължава да се излива, се създава достатъчно добра среда за фитопланктона, като в същото време със затоплянето на температурите той ще продължава да се радва на тази добра за него среда. Тази риба нямаше да измре, ако го нямаше този фитопланктон. Той се появи, защото имаше добра хранителна среда, а тази хранителна среда му я осигури Община Варна. Познати ми казват, че водата, освен непривлекателна като вид, мирише'', сподели ни общинската съветничка от ''Демократична България'', а след това допълни, че въпреки всички клипове в интернет за тоновете измряла риба на 19 май тази година, от Басейнова дирекция са открили само "единични бройки''.

Хубаво е да се отбележи, че само преди два дни премиерът Бойко Борисов каза нещо изключително точно: ''Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено''. Ами, спрете! 

В края се връщаме към това, с което започнахме, а именно отговорността. Тя безспорно е на Община Варна, чийто кмет е г-н Иван Портних. Очевидно гражданите на Варна нямат енергията да я потърсят, което дава аргумент на ГЕРБ да не са особено критични към принадлежащия им партийно варненски кмет. Надежда за търсене на отговорност остава само в бъдещия резултат от проверката на прокуратурата, а междувременно медията ни ще продължи да следи случая.

Автор: Петър Здравков

Снимка: Фейсбук/Варна Днес

 

Източник: https://fakti.bg/


127456