Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ще се катурне ли Бор...
Ще се катурне ли Борисов 3?

Ще се катурне ли Борисов 3?Коментар на Свобода Лилиева 

"Кабинетът ще падне от власт, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция", заяви тази седмица вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Думите му бяха предшествани от коалиционния партньор Волен Сидеров, който ден по-рано намекна същото, но не в прав текст. Оправданието за отдръпването на патриотите е скандалната според тях Истанбулска конвенция. Дали обаче неясните текстове в международния документ, в който всъщност и дума не се казва за трети пол, ще катурнат кабинета Борисов 3? На пръв поглед по всичко личи, че в коалицията тлее напрежение, но едва ли някой се заблуждава, че в основата на това са гей браковете. И Сидеров, и Каракачанов, и Симеонов са в политиката отдавна и добре знаят, че за да се задържат на власт трябва да се правят компромиси. А те отдавна са доказали, че нямат никакви скрупули в това отношение и властта за тях не е отговорност пред държава и народ, а лична облага, независимо дали се коалират с червени, сини или гербери... Важно за патриотите е далаверата да върви. Спомнете си само как преди няколко години лидерът на Атака беше наричан "златният пръст".

Версиите за нарастващото напрежение са няколко:

Патриотите мразят гейовете. Лицемерно, популистки и преднамерено, правейки си пиар на гърба на конвенцията. Социологическо проучване в края на януари показва, че 65% от българите не одобряват Истанбулската конвенция. Не че повечето от тях изобщо знаят за какво става въпрос и са я чели, но по дефолт у нас да си гей е срамно и недопустимо. На думи. Иначе на дела както всичко в България и тук се прилага двойният стандарт, като само в София работят нелегално не 1 и 2 гей клуба под прикритието на дискотеки, масажни салони и какво ли не. В същото време за повече от 350 хил. нашенци е нормално и мъжът да удари шамар на жена. Патриотите явно спадат към тези 65% и отричат всички различни.

Вдигане на рейтинга. Скандалите около Сидеров и Симеонов се множат и да си патриот днес в България вече силно девалвира и даже е обидно. С твърдата си позиция срещу гей браковете коалиционните партньори на Борисов  търсят популистки начин да вдигнат акциите си и да се върнат отново силни  в играта.

Пушилка. От началото на българското европредседателство държавата сякаш спря да работи. Единственото, на което сме свидетели са безсмислените обиколки на премиера Борисов из Европата, които доведоха до поредния отказ страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство. Така докато говорим за гей бракове и разпадане на правителството, в парламента почти по терлици мина законът на Делян Пеевски за вторичното разграбване на КТБ, а съвсем скоро очакваме да бъде прието и другото му предложение за осветляване на финансирането на медиите. Така и не се намери журналист, който да попита как депутатът Пеевски, който доскоро дори не знаеше къде е вратата на парламента, сега изведнъж се задейства толкова много. Дали пък коалицията ГЕРБ-ДПС-ВОЛЯ-БСП-Патриоти не усеща своя край и бързат да прокарат най-скандалните си закони, които да им осигурят светло бъдеще през следващите 100-200 години.

Фиктивно падане. Нищо чудно след всички тези приказки за крах на Борисов 3, кабинетът наистина да се срути. Два поредни пъти ГЕРБ играят тази игра и нищо не показва, че и третият път няма да е успешен. При първото си управление Борисов сам хвърли оставка, защото "не можел да гледа кръв по улиците..." Вторият театър беше само преди почти година, при който с добре подбрана слаба и  безлична президентска кандидатура ГЕРБ си намериха оправдание отново да си тръгнат, но не като пораженци, а с високо вдигната глава. Точно на това намирисва и сега. Подготвяната схема за изпреварване на събитията, която може да отнеме няколко месеца, би дала предимство и на ГЕРБ, и на БСП, и на Патриотите при следващи избори. От една страна партията на Борисов ще каже, че се е съобразила с исканията на народа за конвенцията, от друга БСП и Патриотите ще натрупат точки, че са отстоявали позициите си докрай. (Най-странното е, че именно патриотите загърбиха предизборните си обещания за 300 лева пенсия, но сега са готови да отстояват мнението си против гей браковете. Още по-странно е обаче защо българското общество тогава си замълча, нищо че беше нагло излъгано, а сега вие на умряло за нещо, което дори не е ясно дали е така.) 

Любопитно е защо при целия този шум в медийното пространство не се появяват дежурните гербаджийски говорители като Цветан Цветанов, Цвета Караячева, Тома Биков и Десислава Атанасова? Последните седмици родните телевизии опустяха, а страниците на вестниците останаха празни. ГЕРБ се покри и то очевидно, а покрай тях и псевдо опозицията БСП. Затова пък на сцената започнаха да излизат отдавна компрометирани и забравени субекти като СДС, Да, България, ДСБ, АБВ. Те заговориха за обединение и нови избори, ей така от нищото

Политическият цирк през последните седмици странно как съвпадна с настъпващия Слави Трифонов и неговата заявка за промяна на системата в България. Всички политически партии са пресирани от страх и знаят добре, че цунамито Слави ще омете всички ояли се боклуци при първа възможност. Стратегически и целенасочено те започват своята война срещу промяната няколко месеца преди това реално да се случи.

Слави, който доказа своята праволинейност и последователност в битката си за справедливост, и спазвайки с референдума буквата на закона, печели все повече и повече симпатии от страна на хората, които го припознават като нещо съвсем различно от досегашната продънена и компрометирана политическа гмеж.

А дали хитрият, лукав и лицемерен Бойко, предусещайки Слави, не иска да избяга преди вятъра, подавайки фиктивно пак оставката си, предизвиквайки поредните предсрочни избори...?! Всъщност, с всичките си действия не се ли опитва макар и частично да стопира набиращата скорост на промяната, водена от новия лидер на България Слави Трифонов?! Не се ли опитва да я саботира в зародиш още от началото ѝ?

Напълно вероятно. А вопълът на т.нар. патриоти около т.нар. Истанбулска конвенция не е нищо друго освен генерална репетиция, така че ако бащицата им нареди то коалицията бързо да се разпадне!

И още едно макар и косвено доказателство в тая посока: Преди време беше активиран видният историк гербаджия и приятел на Бойко - Божидар Димитров, който ни в клин, ни в ръкав, уж случайно "призна", че се е разбрал със Слави, че имали общи цели... и т.н. Всичко това още същия ден бе опровергано от същия този историк, но горчивият привкус за някакво съглашателство остана. Това си беше ачик-ачик експеримент за слагане на абсолютен знак за равенство между Слави и Бойко. И разбира се за омаскаряването на Слави. Отвратителното и гнусно внушение, че те са  едно и също, че ще работят, че ще управляват заедно и т.н.

Това беше категорично усилие за размиване, опошляване и дискредитиране на идеята за промяна в България. А зад всичко това стои пропагандната пиар машина на Бойко и ГЕРБ. Машина, готова на всичко, само и само да се спъне устремът на Слави и народа за смяна на политическата класа и система. Или поне да се поомаловажи и отслаби...

За огромно съжаление на властите вече никой нищо не може да спре!

Не може, защото и народ, и Слави вече сме едно в битката си за закони, правда и ред, а и дълго таената жажда за промяна няма алтернативна, няма аналог и нищо не може да ѝ се опре...!

Затова, бягайте, страхливци! Ние, народът идваме! За своята свобода!

Чакайте ни!

 

Вижте и други материали по темата:

Каракачанов: Кабинетът пада, ако се ратифицира Истанбулската конвенция

Сидеров плаши с избори, ако ГЕРБ приемат Истанбулската конвенция

Правителството пада? Марешки видя патерици на ГЕРБ – БСП и ДПС

„Барометър България“: Българите не искат да се ратифицира Истанбулската конвенция

63% от българите не одобряват ратификацията на Истанбулската конвенция

Преброени ли са дните на кабинета Борисов 3? (АНКЕТА – ”Трябва ли Правителството да подаде Оставка?”)

 

 


52321