Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Синдикатите искат ср...
Синдикатите искат среща с Борисов за болничните

Синдикатите искат среща с Борисов за болничнитеРешението за болничните е меко казано неприемливо. Ние няма да приемем такова решение. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг по повод взетото решение от Коалиционния съвет първият ден от болничния да не се плаща.

Той подчерта, че настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, от който дошло предложението.

Синдикатите останали учудени от това, тъй като по думите на Димитров са провели много срещи с министъра по повод бюджета и за такова предложение не са били информирани.

Това е съвсем неочаквано, посочи президентът на КНСБ.

Трябва да се ревизира това решение и искаме да чуем как премиера ще го направи, подчерта Димитров. Той е категоричен, че ще намерят начин това решение да не се случи. По думите му то е взето на коляно.

Пламен Димитров изтъкна, че предложението, за което са се договорили с работодателите, е първите три дни от болничния да се върнат в НОИ.

Това е осигурителният риск и той трябва да бъде върнат в НОИ, посочи Димитров и допълни, че няма да допуснат това предложение да бъде неглижирано от властта.

Президентът на КНСБ отбеляза, че мотивът за решението бил борбата с фалшивите болнични, но това трябва да се случва чрез органите на правораздаването, службите и прокуратурата, а не с орязването на правата на хората.

В тази връзка председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че когато се използва борбата с фалишивите болнични като аргумент за премахването на плащането, тогава излиза, че всички болнични са фалшиви и всички служители лъжат.

Позоваването на задгранични практики е неприемливо, подчерта Манолов.

Ако някой си го търси, ще си го намери. От тук нататък ще сме в условия на конфликт, заключи той.

 

Източник:  news.bg


116872