Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Синдикатът на българ...
Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 март

Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 мартНационален протест подготвят на 1 март от Синдиката на българските медицински специалисти /СБМС/. Това съобщи пред  БТА Мая Илиева, член на ръководството на СБМС, в Сливен.

Протестът е в знак на солидарност към колегата им Бойка Анастасова, която е била дисциплинарно наказана за участието си в протест на 15 декември. Готвеният протест ще започне пред болница "Пирогов" и ще завърши с шествие пред Министерски съвет.

"Апелираме към колегите, които не желаят върху тях да бъде оказван натиск, да ни подкрепят", призова Илиева. Тя припомни, че на 1 март, миналата година е бил първият организиран от тях протест. По думите й, след това е започнало да се говори много за корупцията в здравната система и необходимостта от реформи.

Нищо от исканията им, обаче не е било изпълнено, включително и обещаното от министъра увеличение на заплатите. Този път медицинските специалисти са решили протестът да прерасне в безсрочен.

Медицински специалисти от Сливен също ще участват в протеста, заяви Надежда Маргенова, медицинска сестра, която е председател на местната синдикална структура.

От 1 януари работещите в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен ще получават вместо 1 лев 1.50 лв. възнаграждение за нощен труд. "Това, може би е първият пробив в България и ако една областна болница в провинцията може да си го позволи, би могло да се случи навсякъде", посочи тя.

 

 

Източник: https://www.24chasa.bg

 


121731