Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сянката на Пеевски л...
Сянката на Пеевски легна върху строителството на магистрала „Хемус“

Сянката на Пеевски легна върху строителството на магистрала „Хемус“Фирмите, които реално ще строят магистрала Хемус, са много тясно свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и кръгове от властта.

Според официалната информация от вчера държавната фирма "Автомагистрали"  ще строяи 134 км от магистрала "Хемус" до разклона за Велико Търново за над 1.35 млрд. лв. без да се минава през обществена поръчка.

 

Схемата, по която ще се строи без обществени поръчки е нова. Парите бяха отпуснати от кабинета на 12 декември и са прибрани в специална сметка в Българската банка за развитие (ББР). Принципал на банката е министърът на икономиката Караниколов. Отдавна се говори, че Пеевски има силно влияние и в ББР и във ведомството на Караниколов.

 

Не е тайна, че  държавното дружество не разполага с нужния капацитет за този проект и ще  наеме подизпълнители.  Малко преди новата година стана ясно, че Агенция "Пътна инфарструктура" (АПИ) е подписала договора за изграждането на магистралата с държавното дружество "Автомагистрали". Сега пък се изясни, че това дружество предстои да възложи шестте участъка на фирмите, с които има сключени рамкови споразумения. Сред тях са частните фирми "ПСТ Груп", ГБС, "Хидрострой", "Пътстрой 92" и "Трейс груп".

 

Тези фирми са известни най-вече с връзките си гръгове във властта и Делян Пеевски. Някои от тях се оказа, че са  ремонтирали  участъци от пътища, на които през изминалата година станаха тежки катастрофи, като тази край Своге. Разбира се, няма преки доказателства за връзките между тях, но съмненията са публична тайна отдавна.

 

Какво е интересно за тези фирми?

 

Фирма "ПСТ Груп": Едноличен собственик на капитала е кипърското дружество „Колвик Сървисис Лимитид“. До 2014 година това дружеството се е наричало "ПСТ Холдинг" ЕАД . Компанията също документирана връзка с Пеевски, но за влиянието му в тази компания се заговори през 2014 г., когато ПСТ сменя за пореден път собствеността си. През април 2013 г. дружеството премина от пътния холдинг на Васил Божков към офшорни компании. В борда влязоха Иван Шарланджиев и Петко Хитров, които бяха в управата на пловдивска фабрика "Юрий Гагарин". Цигарената "Юри Гагарин" пък е част от тютюневия тръст на Пеевски.

 

Фирма „ГБС“ е най-честия чест партньор на "Водстрой 98", фирмата свързвана с Пеевски, която много често печели държавни поръчки.

 

Фирма"Хидрострой": През 2016 година "Водстрой 98" изчезна чрез сделка за продажба с "Хидрострой". Версиите бяха, че или Пеевски се прикрива зад нова компания, или има нов фаворит в държавните поръчки. Купувачът на „Водстрой 98“ се контролира от Велико Желев, който е бивш шеф на пътната агенция. Сделката е потвърдена пък от Иван Мирински, трайно свързан с Пеевски. Към датата на сделката „Хидрострой" и "Водстрой 98" са в топ 10 на най-големите строителни компании в България и държавни любимци, ако се съди по обемите на обществените поръчки, които печелят, някои от които в съвместни обединения.

 

Фирма  "Трейс груп" всички свързват с трагичната катастрофа край Своге. Разследването по инцидента продължава и все още не е ясно дали фирмата носи някаква вина за трагедията.


Агенцията за обществените поръчки е дала картбланш за новата схемата за „експресно възлагане“ на аутобана без търгове. По този начин ще се ускори стартът на строителството на "Хемус", тъй като няма да има обжалвания, които да бавят процеса.

Липсва информация за дейността на "Автомагистрали", чиито финансови резултати се влошават през 2017 г. Изпълнителният ѝ директор Стоян Беличев никога публично не се е появявал и не е коментирал дейността ѝ.  Той е предложен за шеф на държавната фирма в края на 2017 г. от тогавашния регионален министър и сегашен зам.-министър с ресор "Пътища" Николай Нанков и встъпва в длъжност в началото на 2018 г.

 

Източник: https://frognews.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Внимание! >> Сериозна част от АМ "Хемус" ще се строи без обществена поръчка

Очевидно предизборно >> Кабинетът раздаде и преразпредели близо 1,7 милиарда лева за два часа

През 2019 г. ще се строят нови пътища за близо 1 млрд. лв.

 

 

 

 

85699